O Fundacji - Fundacja Orange

O Fundacji

• O nas

Fundacja Orange działa na rzecz nowoczesnej edukacji. Uczymy dzieci oraz młodzież, jak mądrze i kreatywnie korzystać z nowych mediów, pomagamy najmłodszym bezpiecznie odkrywać Internet, dostarczamy nowe technologie do miejsc zagrożonych wykluczeniem cyfrowym. Prowadzimy autorskie, ogólnopolskie programy edukacyjne, takie jak MegaMisja, #SuperKoderzy, Pracownie Orange. Wprowadzamy do szkół innowacyjne programy edukacji cyfrowej, uczymy dzieci programować, tworzymy multimedialne pracownie w małych miastach i wsiach. W nasze inicjatywy angażują się wolontariusze – pracownicy firmy Orange. W Fundacji prowadzimy też badania i wydajemy publikacje. Jesteśmy partnerem wielu kampanii i inicjatyw, takich jak Dzień Bezpiecznego Internetu i Tydzień z Internetem, oraz członkiem Szerokiego Porozumienia na Rzecz Umiejętności Cyfrowych Polaków.

Wejdź - O nas
  • Fundacja w liczbach

Od 2005 roku prowadzimy autorskie programy oparte na wynikach badań i konsultacjach z ekspertami w danej dziedzinie. Każdego roku w naszych programach uczestniczą tysiące dzieci, setki szkół i edukatorów, wspiera nas ponad 3000 wolontariuszy Orange. Dowiedz się więcej o efektach naszych działań!

Wejdź - Fundacja w liczbach
  • Ludzie

Znamy się na edukacji cyfrowej, nowych technologiach i bezpieczeństwie w sieci. Jesteśmy entuzjastami innowacji społecznych, które pomagają zmieniać świat na lepsze. Każdy z nas ma różne umiejętności i pasje, ale łączy nas misja oraz cel. Dzięki temu razem tworzymy kreatywny zespół Fundacji Orange. Poznaj nas!

Wejdź - Ludzie
  • Nagrody i wyróżnienia

Internet i nowe technologie zmieniły życie wielu ludzi na lepsze. Dały dostęp do kultury, wiedzy i zasobów, o których większość z nas mogła tylko marzyć. Cyfrowy świat tworzy nowe wyzwania, dlatego naszą misją jest uczyć innych, jak korzystać z technologii bezpiecznie, mądrze i kreatywnie. Cieszymy się, że nasza praca została zauważona i doceniona. Nagrody są dla nas szczególnym wyróżnieniem i uznaniem dla naszej działalności społecznej. Jesteśmy z nich dumni.

Wejdź - Nagrody i wyróżnienia
  • Fundacja Orange na Świecie

Pierwsza Fundacja Orange na świecie została powołana w 1987 roku we Francji przez France Télécom. Jej celem było prowadzenie programów charytatywnych, które wpisywały się w ówczesną misję firmy France Télécom: "Dać wszystkim możliwość porozumiewania się".

Dziś na świecie działa łącznie 17 Fundacji Orange. Istnieją nie tylko we Francji i w Polsce, ale także w Hiszpanii, na Słowacji, w Rumunii, w Mołdawii, Armenii, Senegalu, Mali, na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Kamerunie, Nigrze, Botswanie, Gwinei, Maroko (pod nazwą Meditel), na Mauritiusie (pod nazwą Télécom) i na Madagaskarze. Ich pomoc jest obecna w ponad 30 krajach, w których są prowadzone różne projekty społeczne.

Grupa posiada spójną strategię działalności charytatywnej na arenie międzynarodowej, nawiązującą do polityki odpowiedzialności społecznej. Jednak inicjatywy poszczególnych Fundacji Orange na świecie uwzględniają także specyfikę danego miejsca, kraju i środowiska, w którym działają.

Na całym świecie w projekty fundacji angażują się pracownicy firmy Orange, którzy uczestniczą w ich realizacji jako wolontariusze.

Wejdź - Fundacja Orange na Świecie
  • RODO

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych, inaczej rozporządzenie o ochronie danych osobowych, RODO (ang. General Data Protection Regulation, GDPR) to obowiązujące rozporządzenie unijne, zawierające przepisy o ochronie osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych oraz przepisy o swobodnym przepływie danych osobowych.

Sprawdź, jakie prawa przysługują każdej osobie, której dane przetwarzamy.

Przeczytaj dokument - RODO

Materiały do pobrania