Wygraj multimedialną świetlicę dla swojej miejscowości - Fundacja Orange

Wygraj multimedialną świetlicę dla swojej miejscowości

Wspólnie z mieszkańcami tworzymy nowoczesne miejsca, w których można wzmacniać kompetencje cyfrowe, a także więzi społeczne. Rusza druga edycja programu społecznego Pracownie Orange.

Jak wygrać Pracownię Orange dla swojej miejscowości? Zgłoszenia do programu mogą przesyłać grupy inicjatywne – zespoły co najmniej 5 osób z miast i wsi do 40 tysięcy mieszkańców, które wspólnie z lokalną instytucją lub organizacją przedstawią pomysły i plany na wykorzystanie świetlicy z pożytkiem dla społeczności lokalnej. Wnioski przyjmowane są na stronie www.pracownieorange.pl do 21 czerwca 2015 r. Spośród zgłoszeń Komisja wybierze 50 najciekawszych, które zostaną poddane pod głosowanie internautów w lipcu. To oni ostatecznie wskażą 25 lokalizacji, w których powstaną nowe świetlice.

Każda Pracownia będzie wyposażona w stanowiska komputerowe z bezpłatnym dostępem do internetu, drukarkę ze skanerem, konsolę do gier oraz telewizor LCD z funkcją wyświetlania prezentacji i materiałów szkoleniowych. Przestrzeń będzie wyremontowana i komfortowo umeblowana. Zadbamy też o wsparcie techniczne, zabezpieczenia antywirusowe sprzętu, a opiekunom Pracowni zapewnimy merytoryczne wsparcie w postaci warsztatów, szkoleń, tutoriali, webinariów i grantów przez pierwsze 2 lata działalności. Zapraszamy także do udziału w grywalizacji społecznej, w której premiowane jest poszerzanie oferty świetlic.

Docelowo Pracownie mają służyć mieszkańcom jako przestrzeń rozwoju cyfrowych kompetencji, a także miejsce organizacji wydarzeń kulturalnych, kursów, warsztatów i innych aktywności dostosowanych do potrzeb mieszkańców w każdym wieku.

Szczegółowe informacje na temat programu znajdują się na www.pracownieorange.pl oraz pod numerem telefonu +48 502 091 977 dostępnym w dni robocze w godz. od 9.00 do 17.00.

Patronat honorowy:

Partnerzy programu: