I Tydzień Pracowni Orange za nami - Fundacja Orange

I Tydzień Pracowni Orange za nami

Kilkadziesiąt świetlic zaangażowanych w program Pracownie Orange wzięło udział w świętowaniu Tygodnia Pracowni Orange. Od 3 do 8 października Pracownie prezentowały lokalnym społecznościom swoje dokonania, organizowały otwarte warsztaty i spotkania dla mieszkańców. W sobotę we wszystkich Pracowniach odbyła się międzypokoleniowa potańcówka. Na jednej z nich gościem specjalnym była aktorka Anna Guzik, ambasadorka programu.

– Jako ambasadorka Pracowni Orange miałam przyjemność odwiedzić placówkę w Goleszach Dużych. Bardzo dziękuję za wspaniałe przyjęcie!!! I oczywiście za zaangażowanie w sprawy Pracowni i lokalnej społeczności. Pracownia to, oprócz miejsca i niezbędnego sprzętu, przede wszystkim ludzie, którym się chce, którzy robią coś dla innych, choć nie muszą – napisała na swoim profilu facebookowym Anna Guzik, ambasadorka programu.

Aktorka przyjechała do Pracowni Orange w Goleszach Dużych w województwie łódzkim. Wizyta była nagrodą w konkursie na oryginalny film-zaproszenie, który przekona ambasadorkę do odwiedzin.

Pracownie Orange to program społeczny, w ramach którego zakładamy i pomagamy prowadzić multimedialne świetlice, dające mieszkańcom małych miejscowości i wsi lepszy dostęp do technologii. Pracownie pozwalają na wzmocnienie i rozwój kompetencji cyfrowych, jak również przeciwdziałają wykluczeniu społecznemu. Świetlice to również miejsca, gdzie spotykają się mieszkańcy. Są otwarte na pomysłowość swojej społeczności lokalnej, a w ich ofercie edukacyjnej każdy – starszy i młodszy – znajdzie coś dla siebie. Każda ze świetlic działa inaczej, ma swój indywidualny program, dopasowany do potrzeb mieszkańców. Można było się o tym przekonać odwiedzając Pracownie podczas ich święta. Punktem kulminacyjnym tygodnia była międzypokoleniowa potańcówka zorganizowana równolegle w sobotnie popołudnie w kilkudziesięciu Pracowniach.

Każda ze świetlic organizowała imprezę, która miała indywidualny charakter. Odbywały się m.in. warsztaty, spotkania z pszczelarzem, pokazy druku 3d, zajęcia muzyczne, warsztaty plastyczne dla dzieci, zajęcia komputerowe dla seniorów. Pracownia Orange w Dołubowie zorganizowała „fire show”, w Łańcucie dzieciaki uczyły się jak tworzyć opowieści przy użyciu klocków Story Cubes, w Skąpem odbyły się warsztaty z budowania latawców, a w Lgocie-Morzesz mieszkańcy pod czujnym okiem ratowników medycznych uczyli się, jak można komuś uratować życie. Zwieńczeniem Tygodnia Pracowni Orange była sobotnia, wielopokoleniowa potańcówka, która odbywała się w kilkudziesięciu miejscach jednocześnie.

– Jesteśmy bardzo zadowoleni z efektów, jakie przyniósł pierwszy Tydzień Pracowni Orange – mówi Małgorzata Kowalewska, koordynatorka programu.
– Zainteresowanie akcją przerosło nasze oczekiwania. W działania włączyło się aktywnie ponad 40 świetlic. Wyobraźnia Liderów Pracowni nie zna granic. Cieszymy się, że możemy ich wspierać w tej niesamowitej przygodzie – dodaje.

W całej Polsce powstało już 77 Pracowni Orange, każda z nich została wyposażona w sprzęt multimedialny – komputery, konsolę do gier, telewizor LCD. Świetlice otrzymały także bezpłatny Internet. Pracownie Orange to miejsca spotkań, rozwoju pasji, kursów, warsztatów, tradycji lokalnych  otwarte dla wszystkich mieszkańców. To miejsce wspólne, w którym sąsiedzi razem spędzają czas – niezależnie od wieku i płci.

Tydzień Pracowni Orange był świetną okazją, by bliżej poznać profile działalności świetlic. Jeżeli interesuje Was konkretna miejscowość wejdźcie na www.pracownieorange.pl. Znajdziecie tam więcej informacji.