Gdzie powstanie 20 nowych Pracowni Orange? [lista miejscowości] - Fundacja Orange

Gdzie powstanie 20 nowych Pracowni Orange? [lista miejscowości]

Poznajcie listę 20 miejscowości, w których powstaną nowe Pracownie Orange. To już czwarta edycji programu, w której tworzymy nowoczesne miejsca spotkań i rozwoju społecznej lokalności. Pomysły na działanie świetlic zgłaszały grupy inicjatywne z całej Polski.

Kolejne  miejscowości zyskają nie tylko miejsce wspólnych działań, nowy sprzęt multimedialny, ale przede wszystkim możliwość integracji, zdobywania nowych kompetencji i tworzenia projektów, z których czerpać będą mogli wszyscy – mieszkanki i mieszkańcy. W 20 nowych Pracowniach, które powstaną, liderki i liderzy (czyli koordynatorki i koordynatorzy poszczególnych miejsc) planują między innymi zajęcia z zasad bezpiecznego korzystania z Internetu, kursy programowania dla dzieci, zajęcia plastyczne, szkolenia z zakresu wykorzystania technologii VR w edukacji, a także wystawy i wydarzenia kulturalne czy projekty międzypokoleniowe.

Dziękujemy za liczne zgłoszenia do nowej edycji programu. Serdecznie gratulujemy miejscowościom, które znalazły się na liście. Cieszymy się, że będziemy mogli wspólnie integrować i inspirować innych do podejmowania społecznych inicjatyw.

Nowe Pracownie Orange w Polsce

Zakopanetatrzańskimałopolskie
Sycówoleśnickidolnośląskie
Wschowawschowskilubuskie
Lista nowych Pracowni Orange jest dostępna także na stronie https://pracownieorange.pl/rekrutacja/

Otwarcia nowych świetlic odbędą się już jesienią tego roku. W pierwszym kroku wyposażymy je w darmowy, szybki Internet, w sprzęty multimedialne takie jak komputery, telewizory, drukarki 3D, zestawy robotów i w meble. Dodatkowo, zapewnimy bezpłatny program wsparcia dla osób koordynujących działania świetlic. Dołączą tym samym do społeczności liderek i liderów lokalnych, którzy współpracują już z nami od lat w programie Pracownie Orange. Planujemy szkolenia, warsztaty, mentoringi i możliwość wymiany doświadczeń. Pomożemy w rozwoju umiejętności liderskich, cyfrowych i związanych z animacją społeczną.

Zależy nam, żeby nowe Pracownie „tętniły życiem” i jak najlepiej służyły mieszkankom i mieszkańcom. Głównie do rozwoju ich kompetencji, wzmacniania lokalnych więzi i działania na rzecz najbardziej palących potrzeb w regionie.

Łącznie do nowej edycji programu napłynęło ponad 240 wniosków z małych miast i wsi o populacji poniżej 40 tys. Składały je grupy inicjatywne 3 osób, które w porozumieniu z lokalną instytucją lub organizacją musiały wyznaczyć lokal, w którym Pracownia mogłaby funkcjonować. Opisywały też swoje pomysły na działanie świetlicy tak, aby jak najlepiej odpowiadała na lokalne potrzeby i wyzwania. Niezależna Komisja wybrała 20 miejscowości, w których już wkrótce pomożemy założyć świetlice.

Pracownie Orange są częścią międzynarodowej inicjatywy Orange Digital Center.