Wiemy, które przedszkola dołączą do MegaMisji dla Przedszkoli - Fundacja Orange

Wiemy, które przedszkola dołączą do MegaMisji dla Przedszkoli

Cieszymy się, że 50 placówek z całej Polski rozpoczyna przygodę z naszym nowym programem MegaMisja dla Przedszkoli. Dzieci w wieku 5-6 lat pod opieką nauczycielek i nauczycieli, będą wzmacniać kompetencje społeczne, które pomogą im budować zdrowe postawy i nawyki, potrzebne by zmierzyć się z wyznaniami, jakie spotkają w świecie pełnym technologii.

Do pierwszej edycji programu wybrane zostały placówki, które są zmotywowane do tego, by uczyć dzieci: jak wyrażać swoje opinie, rozumieć emocje i chcą zachęcać je do refleksji nad tym, jak spędzają swój czas oraz jaką wartość mają relacje międzyludzkie. Cykl zajęć dla dzieci, który przygotowaliśmy, ma na celu wszechstronne wsparcie naturalnych procesów rozwoju. Zakłada, że zanim dzieci zaczną świadomie korzystać z narzędzi cyfrowych, muszą jak najpełniej doświadczyć bliskiego im środowiska świata materialnego i wzmocnić własne kompetencje społeczne. Wszystko po to, by dzieci rozpoczynając swoje cyfrowe aktywności, były do nich przygotowane.

Dzieci nie będą korzystać w trakcie zajęć z urządzeń elektronicznych, zajęcia będą prowadzone poprzez zabawę i w ruchu oraz aktywności dostosowane do wieku i potrzeb dzieci. Będzie też świetną nauką współpracy, szukania kompromisów w grupie i lekcją sprawczości.

MegaMisja dla Przedszkoli wesprze także nauczycielki i nauczycieli przedszkolnych oraz rodziców i opiekunów w edukacji dzieci. Cykl 10 zajęć będzie trwać od stycznia do czerwca, a nauczycielki i nauczyciele korzystać z gotowych scenariuszach zajęć.

Nowa misja dla 50 przedszkoli
W programie weźmie udział 50 przedszkoli w tym 10 z terenów, w których dostęp do tego typu inicjatyw jest mniejszy.

Gratulujemy wszystkim przedszkolom i nie możemy doczekać się nowej wspólnej misji :)

Lista przedszkoli przyjętych do programu MegaMisja dla Przedszkoli 2024 r.

Partnerem inicjatywy jest magazyn „Bliżej Przedszkola”, Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę oraz Polskie Towarzystwo Edukacji Medialnej.