Nauczycielka Jutr@ 2023 – przemówienie - Fundacja Orange

Nauczycielka Jutr@ 2023 – przemówienie

Aleksandra Janicka, nauczycielka wychowania przedszkolnego z Przedszkola Publicznego im. Misia Uszatka w Zespole Szkolno-Przedszkolnym Nr 1 w Strzyżowicach - została tegoroczną laureatką w konkursie Nauczyciel Jutr@. Odbierając nagrodę, podzieliła się z nami ważnymi refleksjami, którymi teraz chcielibyśmy podzielić się z Wami.

„Jestem szczęśliwa i bardzo wzruszona, że mogę być tutaj z Państwem. To dla mnie bardzo ważne. Chciałam podziękować organizatorom konkursu, Jury, mojej Pani Dyrektor, która mnie inspiruje i z którą wprowadzamy różne innowacyjne rozwiązania w pracy z dzieckiem.

Jesteśmy przedszkolem daltońskim, dlatego plan daltoński jest dla mnie bardzo ważny. Pozwala spojrzeć na dziecko w zupełnie inny sposób – przez jego potrzeby, jego możliwości i dopasować naszą edukację do niego.

Na swojej drodze spotykałam wielu wspaniałych pedagogów, wspaniałe dzieci, pełne entuzjazmu i radości, z milionem pytań i gotowe do działania, ale też takie, które były niepewne i wycofane. To właśnie one, dzieci, inspirują mnie do rozwoju, do poszukiwania innowacyjnych i różnorodnych metod pracy, do wdrażania nowoczesnych technologii. Tak, aby edukacja była jak najbardziej przyjemna, żeby uczyć poprzez zabawę. Ważne jest dla mnie też to, że dzieci mają wpływ na to, w jaki sposób zdobywają wiedzę.

Tutaj nowoczesne technologie bardzo nam w tym pomagają. Nasze przedszkolanki wypełniają własne projekty długopisami 3D, wykorzystujemy magiczny dywan, różnego rodzaju roboty, np. Photon czy pilot. Naszym ostatnim odkryciem również był Musicon. Widzę, że te wszystkie rzeczy, które robimy dla dzieci, są ważne nie tylko dla mnie, ale także dla rodziców i wiem, że możemy liczyć na ich wsparcie w osiąganiu dobrostanu naszych dzieci”.

- Aleksandra Janicka, Nauczycielka Jutr@ 2023