Forum dla uczestniczek i uczestników naszych programów - Fundacja Orange

Forum dla uczestniczek i uczestników naszych programów

Za nami pierwsze Forum Fundacji Orange – wydarzenie dla uczestników i uczestniczek naszych programów. „Piękny czas, dobre emocje, siła spotkań z drugim człowiekiem i zasiane słowa, które skłaniają do refleksji”. Tak oceniają je osoby, które gościliśmy. Empatia, dobre samopoczucie, współpraca jako główne przesłania. O czym jeszcze rozmawialiśmy? I dlaczego to ważne dla edukacji? Oto relacja z wydarzenia.

W empatii siła! ,,To ważne, by bardziej słuchać niż mówić, nie oceniać i zmieniać swoje zamiary pod wpływem tego, czego dowiemy się o drugiej osobie i o stanie, w którym jest”. Tak o empatii do siebie i innych mówiła Natalia de Barbaro w czasie naszego Forum.

Wtórowali jej inni prelegenci i prelegentki (na grafice poniżej), którzy przeprowadzili blisko 30 warsztatów dla nauczycielek i nauczycieli, liderek i liderów Pracowni Orange, wolontariuszek i wolontariuszy – z którymi pracujemy na co dzień i dla których zorganizowaliśmy to spotkanie.

I chociaż tematem przewodnim naszego spotkania była empatia, bo to ona jest podstawa do budowania wartościowych relacji, dobrej współpracy i mądrej edukacji, to rozmawialiśmy także o tym, jak ważne są kompetencje społeczne w funkcjonowaniu w społeczeństwie informacyjno-cyfrowym oraz krytyczne myślenie w czasach ogromu informacji i rozwoju sztucznej inteligencji. Cieszymy się, że mogliśmy przyjrzeć się takim tematom, jak: empatyczne przywództwo, samoregulacja – emocjonalna, poznawcza, społeczna oraz sprawdzić, jak świadomie zarządzać własną energią.

Forum Fundacji Orange było wyjątkową okazją do pięknych, wspólnych przeżyć, wymiany doświadczeń, a także ważnych dyskusji czy refleksji na temat dzisiejszego świata, roli emocji – u dzieci młodzieży, również o nas – dorosłych i o naszym dobrostanie. Cieszymy się z tego i dziękujemy za ten wspólny czas i za dzielenie się Waszą energią. Koniecznie zobaczcie relację z wydarzenia.