Fundacja Orangełączy, uczy, inspiruje
rozmiar tekstu: AAAPrzełącz na wersję z wysokim kontrastemENG

dźwięki marzeń

Zależy nam, aby zapewniać dzieciom równy dostęp do edukacji i kultury. Dlatego wspieramy w rozwoju dzieci niesłyszące, które są narażone na ograniczony dostęp nie tylko do świata cyfrowego, ale także do otaczającej ich słyszącej społeczności.

W 2006 roku nasza Fundacja rozpoczęła realizację długofalowego programu Dźwięki Marzeń, którego celem jest zapewnienie dzieciom z niedosłuchem wczesnej, systematycznej terapii słuchu i mowy oraz umożliwienie im możliwie pełnego udziału w świecie dźwięków.

Fundacja Orange udziela kompleksowego wsparcia dzieciom z ubytkiem słuchu od momentu diagnozy, zapewnia im jak najwcześniejszą rehabilitację, a także działa na rzecz wzrostu świadomości społecznej na temat potrzeb dzieci z wadą słuchu.

Fundacja ufundowała 18 banków aparatów słuchowych w różnych miastach Polski, w których bezpłatnie wypożyczane są dzieciom odpowiednio dobrane protezy słuchu. Zapewniamy dzieciom objętym programem dostęp do rehabilitacji w warunkach domowych, a także udział w letnich turnusach rehabilitacyjnych, podczas których najmłodsi wraz z opiekunami uczestniczą w intensywnej, indywidualnej terapii.

Program jest skierowany do rodziców dzieci w wieku od 3 miesięcy do 4 lat z obustronnym niedosłuchem powyżej 70 dB.

Terapeutom współpracującym z programem oferujemy wsparcie merytoryczne w postaci szkoleń i publikacji edukacyjnych.

Ambasadorką programu jest Olga Bończyk, aktorka i piosenkarka, która wychowała się w rodzinie osób niesłyszących. Nad merytoryczną częścią projektu czuwa Rada Naukowa, skupiająca specjalistów w zakresie ortolaryngologii, audiologii oraz surdopedagogiki.

aktualności

Mamy już badania naukowe efektów rehabilitacji domowej26.08.2015 18:08

Statystyczne obliczenia potwierdziły naszą intuicyjną wiedzę na temat postępów beneficjentów programu Dźwięki Marzeń. Małe dzieci z wadą słuchu nabywają umiejętności słuchowe, komunikacyjne i językowe, a ich postępy są systematyczne i przyrastają w każdym etapie rehabilitacji o co najmniej 5 punktów.

Dziękujemy!04.08.2015 14:22

Dziękujemy wszystkim osobom, które włączyły się w zbiórkę publiczną w programie Dźwięki Marzeń. Dzięki Wam zgromadziliśmy 59 810,47 zł, środki te przeznaczymy na rehabilitację domową 50 dzieci z wadą słuchu.

Rocznicowe turnusy rehabilitacji słuchu i mowy24.07.2015 22:06

W tym roku Fundacja przygotowała już dziesiąte, jubileuszowe turnusy rehabilitacji słuchu i mowy dla dzieci niesłyszących. 13 lipca w Serocku powitaliśmy pierwsza grupę małych uczestników z ich rodzinami. W te wakacje w turnusach uczestniczy 60 podopiecznych programu Dźwięki Marzeń. Do tej pory z takich wyjazdów skorzystało już 1 118 podopiecznych Fundacji z całej Polski.

galeria

Wczytywanie mapy...

legenda

dźwięki marzeń