Fundacja Orangełączy, uczy, inspiruje
rozmiar tekstu: AAAPrzełącz na wersję z wysokim kontrastemENG

Dźwięki marzeń

Zależy nam, aby zapewniać dzieciom równy dostęp do edukacji. Dlatego wspieramy w rozwoju dzieci niesłyszące, które są narażone na ograniczony dostęp nie tylko do świata cyfrowego, ale także do otaczającej ich słyszącej społeczności.

W ramach programu Dźwięki Marzeń  zapewniamy dzieciom z niedosłuchem z małych miast i wsi domową terapię słuchu i mowy. Korzystają z niej dzieci w wieku od 3 miesięcy do 4 lat z obustronnym niedosłuchem powyżej 70 dB. Poprzez regularne ćwiczenia w czasie wizyt terapeutów dzieci uczą się rozpoznawać dźwięki i kojarzyć ich znaczenie. W ten sposób rozwijają swoje umiejętności komunikacji.

Dodatkowo, 18 placówek w Polsce wyposażyliśmy w nowoczesnej klasy aparaty słuchowe w celu bezpłatnych wypożyczeń dla najbardziej potrzebujących dzieci. Łącznie przekazaliśmy na ten cel 878 protez słuchu.

W latach 2005 - 2015 z naszego wsparcia skorzystało łacznie prawie 3 tys. dzieci i ich rodzin. 80 proc. dzieci uczestniczących w naszym programie posługuje się mową jako podstawowym środkiem komunikacji, 85 proc. z nich rozpoczęło edukację w przedszkolach wraz ze słyszącymi rówieśnikami.

Ambasadorką programu jest Olga Bończyk, aktorka i piosenkarka, która wychowała się w rodzinie osób niesłyszących.

aktualności

Olga Bończyk Gwiazdą Dobroczynności24.01.2016 16:47

Olga Bończyk, ambasadorka programu Dźwięki Marzeń, została Gwiazdą Dobroczynności. Nominowana przez naszą Fundację, zebrała największą liczbę głosów w plebiscycie internautów, którzy docenili jej charytatywne zaangażowanie na rzecz dzieci niesłyszących. Jesteśmy bardzo dumni!

Głosujemy na Olgę Bończyk w Gwiazdach Dobroczynności
Głosujemy na Olgę Bończyk w Gwiazdach Dobroczynności04.11.2015 13:56

Trwa plebiscyt Gwiazd Dobroczynności. Naszą kandydatką jest Olga Bończyk, aktorka, wokalistka, która wspiera dzieci niesłyszące w naszym programie Dźwięki Marzeń. Do końca listopada można oddawać głosy na www.gwiazdydobroczynnosci.pl

225 dzieci w rehabilitacji domowej
225 dzieci w rehabilitacji domowej31.08.2015 16:56

Od września przygodę z Fundacją rozpoczyna 30 nowych uczestników programu. Dwa razy w tygodniu w ich domu pojawi się specjalista, by prowadzić terapię słuchu i mowy oraz wspierać rodziców w rozwoju maleństwa. W nowym etapie trwającym do połowy grudnia Fundacja obejmuje bezpłatną opieka 225 dzieci z całej Polski. Wchodzi też w życie nowy regulamin programu, w którym nowym uczestnikiem może stać sie dziecko posiadające obustronny niedosłuch powyżej 70 dB.

galeria

Wczytywanie mapy...

legenda

dźwięki marzeń