Fundacja Orangełączy, uczy, inspiruje
rozmiar tekstu: AAAPrzełącz na wersję z wysokim kontrastemENG

dźwięki marzeń

Zależy nam, aby zapewniać dzieciom równy dostęp do edukacji i kultury. Dlatego wspieramy w rozwoju dzieci niesłyszące, które są narażone na ograniczony dostęp nie tylko do świata cyfrowego, ale także do otaczającej ich słyszącej społeczności.

W 2006 roku nasza Fundacja rozpoczęła realizację długofalowego programu Dźwięki Marzeń, którego celem jest zapewnienie dzieciom z niedosłuchem wczesnej, systematycznej terapii słuchu i mowy oraz umożliwienie im możliwie pełnego udziału w świecie dźwięków.

Fundacja Orange udziela kompleksowego wsparcia dzieciom z ubytkiem słuchu od momentu diagnozy, zapewnia im jak najwcześniejszą rehabilitację, a także działa na rzecz wzrostu świadomości społecznej na temat potrzeb dzieci z wadą słuchu.

Fundacja ufundowała 18 banków aparatów słuchowych w różnych miastach Polski, w których bezpłatnie wypożyczane są dzieciom odpowiednio dobrane protezy słuchu. Zapewniamy dzieciom objętym programem dostęp do rehabilitacji w warunkach domowych, a także udział w letnich turnusach rehabilitacyjnych, podczas których najmłodsi wraz z opiekunami uczestniczą w intensywnej, indywidualnej terapii.

Program jest skierowany do rodziców dzieci w wieku od 3 miesięcy do 4 lat z obustronnym niedosłuchem powyżej 40 dB.

Terapeutom współpracującym z programem oferujemy wsparcie merytoryczne w postaci szkoleń i publikacji edukacyjnych.

Ambasadorką programu jest Olga Bończyk, aktorka i piosenkarka, która wychowała się w rodzinie osób niesłyszących. Nad merytoryczną częścią projektu czuwa Rada Naukowa, skupiająca specjalistów w zakresie ortolaryngologii, audiologii oraz surdopedagogiki.

aktualności

Wytańczyli pomoc dla dzieci z wadą słychu
Wytańczyli pomoc dla dzieci z wadą słychu15.06.2015 12:54

Aż 44 934 minuty wytańczyli fani Orange Warsaw Festival 2015 w charytatywnym silent disco naszej Fundacji. Wielkie dzięki za wasz #rytmpomagania na rzecz dzieci z wadą słuchu!

Tańcz i pomagaj dzieciom
Tańcz i pomagaj dzieciom05.06.2015 11:27

Znajdź swój #rytmpomagania - to nasze zaproszenie dla uczestników Orange Warsaw Festival 2015. W strefie Orange przygotowaliśmy charytatywne silent disco – każda minuta Waszego tańca to 1zł na wsparcie dzieci z wadą słuchu. Pomagajcie z nami.

wirtualne spotkania dla rodziców22.05.2015 08:46

Fundacja Orange zaprasza rodziców małych dzieci na cykl spotkań internetowych „Jak wspierać rozwój słuchu i mowy dziecka”. Prowadzą je specjaliści programu Dźwięki Marzeń: lekarze, logopedzi, psycholodzy i pedagodzy. Spotkania ze specjalistami odbywają się w formie streamingu on-line wraz z czatem na żywo.

galeria

Wczytywanie mapy...

legenda

dźwięki marzeń