Fundacja Orangełączy, uczy, inspiruje
rozmiar tekstu: AAAPrzełącz na wersję z wysokim kontrastemENG

Pracownie Orange

Multimedialne Pracownie Orange – grywalizacja społeczna przy użyciu nowych technologii

W społecznościach lokalnych drzemie wielka energia do wspólnych działań. Sojusznikami w jej wyzwalaniu mogą być internet i nowe technologie, a także aby przeciwdziałać wykluczeniu cyfrowemu. Wykorzystywane w kreatywny sposób pomagają ludziom zmieniać otoczenie na lepsze. Dlatego w małych miastach i wsiach otwieramy i pomagamy prowadzić Pracownie Orange.

Zajęcia i warsztaty dla dzieci i seniorów

Pracownie Orange założyliśmy już w 77 małych miejscowościach, aby ułatwić ich mieszkańcom dostęp do informacji, wiedzy i technologii. Świetlice są otwarte dla wszystkich, nie tylko jako miejsce rozwijania kompetencji cyfrowych, ale także jako przestrzeń spotkań, integracji, kursów, warsztatów czy ciekawych wydarzeń.

Pracownie wyposażyliśmy w komputery, bezpłatny internet, telewizory, drukarki ze skanerami i konsole do gier oraz meble. Ich opiekunów wspieramy w prowadzeniu profesjonalnej i atrakcyjnej świetlicy dla mieszkańców w każdym wieku. Prowadzimy dla nich bezpłatne szkolenia, warsztaty dla dzieci i seniorów, webinaria, coaching, aby wzmocnić ich kompetencje liderskie i umiejętności cyfrowe.

W ostatnim czasie w Pracowniach Orange organizowane są specjalne zajęcia dla dzieci oraz kursy dla młodzieży na których kursancipoznają m.in.: tajniki obsługi komputera oraz podstawy programowania. Daje to im nie tylko dobry start w przyszłość, ale i możliwość rozwinięcia zdolności analitycznych. Warsztaty łączą się z nabywaniem umiejętności rozwiązywania problemów, precyzyjnego formułowania  oraz wyszukiwania informacji. W Pracowniach Orange prowadzone są również zajęcia komputerowe dla seniorów.

Przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu poprzez grywalizację społeczną

Opiekunów pracowni zaprosiliśmy  także do udziału w grywalizacji społecznej, która poprzez system wyzwań, punktów i medali pozytywnie motywuje ich do działania na rzecz społeczności lokalnej i prowadzenia atrakcyjnej Pracowni Orange w swoim otoczeniu. Do dyspozycji liderów Pracowni Orange oddaliśmy internetową platformę wymiany wiedzy wraz z bazą gotowych do wdrożenia projektów.

W pierwszej edycji programu w 2012 roku wyposażonych zostało 50 świetlic, a w drugiej - w 2015 roku - kolejnych 27. Wiele z nich stało się czymś więcej niż "kafejką internetową" i jest dzisiaj ważnym centrum aktywizacji lokalnej społeczności.

aktualności

#SuperKoderzy programują przyszłość21.03.2016 17:30

Przy okazji Tygodnia z Internetem zorganizowaliśmy warsztaty nauki programowania dla 50 dzieci, które na co dzień korzystają z naszych Pracowni Orange w małych miastach i wsiach. Udział w projekcie #SuperKoderzy to dla nich szansa na poznanie podstaw programowania i lepszy start w przyszłość.

Nowe Pracownie Orange już działają13.11.2015 15:59

Zakończyliśmy tworzenie 27 nowych Pracowni Orange. W sumie przejechaliśmy ponad 20 000 kilometrów, czyli prawie połowę obwodu kuli ziemskiej, aby zawieźć komputery, telewizory, meble, sprzęty izamontować bezpłatny Internet. Wyposażony lokal to dopiero pierwszy krok – pomożemy Pracowniom, aby tętniły pozytywną energią w małych miastach i wsiach.

Montujemy nowe Pracownie21.09.2015 11:51

W Huszlewie i w Kole Pracownie Orange są już otwarte. Ekipa montująca nowe świetlice jest w drodze do kolejnych miejscowości, które otrzymają sprzęt, internet i wsparcie w prowadzeniu świetlicy. Daria Widawska była z nami na inauguracji i spotkała się z mieszkańcami.

Wczytywanie mapy...

legenda

pracownie Orange

koordynator projektu