Orange dla Ziemi - Fundacja Orange

Orange dla Ziemi

orange dla ziemi
  • o programie orange dla ziemi

O programie

Świadomość tego, że losy świata zależą także ode mnie "tu i teraz" i że warto współdziałać, aby mieć na nie wpływ, to wielka wartość we współczesnym świecie.

Program Orange dla Ziemi stworzyliśmy z myślą o nauczycielach i uczniach gimnazjów oraz szkół ponadgimnazjalnych, którzy mogli się razem uczyć i współpracować na rzecz lokalnej społeczności i środowiska naturalnego. Naszym celem było kształtowanie w młodych ludziach świadomości, że są odpowiedzialni za swoje otoczenie i świat, a także wzmacnianie u nich postaw obywatelskich przyjaznych środowisku. 358 zrealizowanych projektów, ich różnorodność tematyczna, dyskusje na forum (aż 20 457 postów), zdjęcia z najważniejszych momentów pracy (1308 zamieszczonych w galerii), refleksje nauczycieli, a w końcu sama ekspedycja badawcza są dowodem na to, że cel ten udało się zrealizować. Bez zaangażowania nauczycieli i uczniów żadne z tych osiągnięć nie byłoby możliwe.

• Spotkanie podsumowujące

W lipcu 2007 roku w Ustroniu odbyło się spotkanie podsumowujące Orange dla Ziemi. W konferencji uczestniczyło 30 nauczycieli z 16 szkół oraz zespół programu. Jesteśmy dumni z tego, że realizacja projektów, ich tematyka i zasięg oddziaływania, wychodzący często poza granice szkoły, sprawiły, iż nauczyciele i uczniowie zaczęli pracować na rzecz realizacji wspólnych celów. To z kolei stworzyło platformę porozumienia, wzmocniło relacje pomiędzy nimi, a w końcu umożliwiło prawdziwy dialog i równomierny podział odpowiedzialności za proces kształcenia.

spotkanie podsumowujące orange dla ziemi
  • partner programu orange dla ziemi

Partner programu

Partnerem Fundacji Orange w realizacji programu Orange dla Ziemi było Stowarzyszenie Ekspedycja w głąb kultury. Stowarzyszenie zrzesza nauczycieli, uczniów i studentów wspólnie pracujących w programie kształcenia dla demokracji. Stowarzyszenie powstało, aby uczyć  poprzez nauczanie ekspedycyjne  tolerancji, otwartości i rozumienia innych.

www.expedition.org.pl

Strona internetowa programu Orange dla Ziemi