Orange dla bibliotek - Fundacja Orange

Orange dla bibliotek

biblioteki orange
  • biblioteki orange o programie

O programie

Dostęp do Internetu to dzisiaj dla wielu z nas rzecz oczywista. I taką też stał się dla polskich bibliotek  również tych z małych miast i wsi. Chcemy, aby zarówno najmłodsi, jak i najstarsi jak najczęściej do nich zaglądali i dzięki temu mieli szersze okno na świat.

W ramach programu Orange dla Bibliotek w latach 20092015 wspieraliśmy biblioteki w przemianie w nowoczesne, wielofunkcyjne centra informacji, kultury i edukacji. Dotacje na internetyzację oraz działania edukacyjne sprawiły, że stały się one właśnie takimi miejscami dzięki czemu zyskały nowych użytkowników. W programie wzięło udział ponad 3300 placówek w całej Polsce.

• Kursy w bibliotekach

Każdego roku z bezpłatnego dostępu do Internetu w bibliotekach korzystało 5 mln użytkowników.

We współpracy z wolontariuszami prowadziliśmy w bibliotekach kursy dla dzieci i dla seniorów stawiających pierwsze kroki w cyfrowym świecie  po to, aby Internet stał się ich sojusznikiem w codziennym życiu. Najmłodszych gości bibliotek uczyliśmy zasad bezpiecznego korzystania z sieci, a pracownikom dostarczaliśmy materiały edukacyjne do prowadzenia w swojej placówce zajęć na temat świadomego korzystania z Internetu.

kursy w bibliotekach
  • kursy w bibliotekach 2

Wspieraliśmy biblioteki w działaniach edukacyjno-społecznych z wykorzystaniem nowych mediów, dzięki czemu inicjują one projekty na rzecz społeczności lokalnej i włączają mieszkańców do wspólnych działań. Program realizowany był na podstawie porozumienia zawartego w 2009 roku pomiędzy Orange Polska, Ministerstwem Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Ministerstwem Administracji i Cyfryzacji i Fundacją Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego.