Dźwięki marzeń - Fundacja Orange

Dźwięki marzeń

• O programie

Dźwięki Marzeń to realizowany w latach 2005-2017 ogólnopolski program rehabilitacji małych dzieci z wadą słuchu. Dzięki udziałowi w nim ponad 3 tys. niesłyszących dzieci oraz ich rodzin skorzystało z profesjonalnej, całkowicie nieodpłatnej i prowadzonej w warunkach domowych, terapii słuchu i mowy.

Zobacz materiały dla terapeutów:

Zobacz materiały do pracy z dzieckiem - O programie
  • Nasi podopieczni

W ramach projektu funkcjonowały Banki Aparatów Słuchowych, w których użyczano najmłodszym ich pierwsze aparaty słuchowe. Z myślą o niesłyszących maluchach organizowano także letnie turnusy rehabilitacyjne, zaś dla współpracujących z Fundacją Orange specjalistów - konferencje i szkolenia. Wszystko po to, by wspierać rozwój niesłyszących dzieci oraz dać im szansę na udział w życiu społecznym i dalszej edukacji: przedszkolnej i szkolnej. W roku 2017 z profesjonalnej terapii skorzystała ostatnia grupa 90 dzieci.

Ambasadorką programu była Olga Bończyk, aktorka i piosenkarka, która wychowała się w rodzinie osób niesłyszących.

Ostatnio w Dźwięki Marzeń

• Olga Bończyk Gwiazdą Dobroczynności

Olga Bończyk, ambasadorka programu Dźwięki Marzeń, została Gwiazdą Dobroczynności. Nominowana przez naszą Fundację, zebrała największą liczbę głosów w plebiscycie internautów, którzy docenili jej charytatywne zaangażowanie na rzecz dzieci niesłyszących. Jesteśmy bardzo dumni!

Czytaj więcej - Olga Bończyk Gwiazdą Dobroczynności
  • Głosujemy na Olgę Bończyk w Gwiazdach Dobroczynności

Trwa plebiscyt Gwiazd Dobroczynności. Naszą kandydatką jest Olga Bończyk, aktorka, wokalistka, która wspiera dzieci niesłyszące w naszym programie Dźwięki Marzeń. Do końca listopada można oddawać głosy na www.gwiazdydobroczynnosci.pl

Czytaj więcej - Głosujemy na Olgę Bończyk w Gwiazdach Dobroczynności
  • 225 dzieci w rehabilitacji domowej

Od września przygodę z Fundacją rozpoczyna 30 nowych uczestników programu. Dwa razy w tygodniu w ich domu pojawi się specjalista, by prowadzić terapię słuchu i mowy oraz wspierać rodziców w rozwoju maleństwa. W nowym etapie trwającym do połowy grudnia Fundacja obejmuje bezpłatną opieka 225 dzieci z całej Polski. Wchodzi też w życie nowy regulamin programu, w którym nowym uczestnikiem może stać sie dziecko posiadające obustronny niedosłuch powyżej 70 dB.

Czytaj więcej - 225 dzieci w rehabilitacji domowej