Bezpiecznie Tu i Tam - Fundacja Orange

Bezpiecznie Tu i Tam

bezpiecznie tu i tam baner
  • bezpiecznie tu i tam o programie

O programie

Korzystanie z Internetu i nowoczesnych technologii stało się codziennością. Dzięki globalnej sieci kontaktów, błyskawicznej wymianie myśli i nieograniczonym źródłom informacji możemy wzbogacać naszą wiedzę i korzystać z zupełnie nowych możliwości. Świat wirtualny  tak jak ten rzeczywisty  nie jest pozbawiony wad. Zwłaszcza najmłodsi powinni być odpowiednio przygotowani, aby bezpiecznie w nim funkcjonować. Jak pokazują badania, choć dzieci i młodzież sprawnie korzystają z Internetu i technologii, nie oznacza to, że są świadomymi i bezpiecznymi "cyfrowymi tubylcami".

• Kto jest odbiorcą?

Przygotowanie najmłodszych do odpowiedzialnego korzystania z Internetu i nowych mediów jest niezmiernie ważne. Równolegle istotne jest, aby podnosić kompetencje rodziców i pedagogów w zakresie edukowania młodych o bezpiecznym korzystaniu z nowych technologii.

Razem z Orange Polska w ramach programu Bezpiecznie Tu i Tam prowadzimy wiele działań edukacyjnych skierowanych do:

bezpiecznie tu i tam odbiorcy
  • bezpiecznie tu i tam odbiorcy 2

Na naszych stronach oraz na portalu Orange.pl/bezpieczenstwo w zakładce edukacja udostępniamy materiały  filmy, poradniki, portale tematyczne, kursy e-learning oraz scenariusze zajęć mające na celu przygotowanie młodych do świadomego korzystania z Internetu oraz do skutecznego reagowania na sytuacje zagrożenia w sieci.

Specjalnie dla rodziców stworzyliśmy bezpłatny kurs internetowy, w którym znajdą wiele ważnych porad o tym, jak chronić swoje dzieci w internecie, na co zwrócić uwagę i jak unikać zagrożeń związanych z korzystaniem z nowych technologii przez najmłodszych.

Zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu, który pokazuje dlaczego realizujemy program Bezpiecznie tu i Tam oraz do pobrania broszury "Poznaj Internet".

Ostatnio w Bezpiecznie Tu i Tam

• Za nami Dzień Telefonów Zaufania

Co roku 17 maja obchodzony jest Dzień Telefonów Zaufania dla Dzieci. Inicjatorem tego święta jest Child Helpline International – organizacja zrzeszająca telefony zaufania dla dzieci ze 139 krajów świata.

Czytaj więcej - Za nami Dzień Telefonów Zaufania
  • Znamy zwycięzców konkursu na najlepsze inicjatywy z okazji DBI

Z okazji Dnia Bezpiecznego Internetu (DBI) w lutym b.r. szkoły, przedszkola, centra kultury i biblioteki aktywnie promowały wśród dużych i małych internautów bezpieczne i wartościowe użytkowanie sieci.

Czytaj więcej - Znamy zwycięzców konkursu na najlepsze inicjatywy z okazji DBI
  • Znamy zwycięzców konkursu edukacyjnego Bezpiecznie Tu i Tam!

Zakończyliśmy zainaugurowany we wrześniu ubiegłego roku Konkurs edukacyjny Bezpiecznie Tu i Tam, którego celem było edukowanie uczniów szkół podstawowych w zakresie bezpiecznego korzystania z internetu i nowych technologii, a także rozwijanie kompetencji rodziców w tej tematyce.

Czytaj więcej - Znamy zwycięzców konkursu edukacyjnego Bezpiecznie Tu i Tam!