Akademia Orange - Fundacja Orange

Akademia Orange

akademia orange
  • akademia orange o programie

O programie

Wierzymy, że kultura rozwija kreatywność, poszerza horyzonty, łączy ludzi, oraz uczy otwartości na innych, a Internet i nowe technologie to nie tylko rozrywka, ale także klucz do poznawania świata, rozwijania pasji i talentów.

W 2009 roku utworzyliśmy Akademię Orange, by wprowadzać dzieci i młodzież w świat kultury w niekonwencjonalny sposób, przy użyciu nowych mediów. Pod okiem animatorów młodzi ludzie odkrywali własne możliwości potrzebne do tego, by stać się świadomymi odbiorcami i twórcami kultury. Program realizowany był do czerwca 2015 roku.

• Formuła

Akademia Orange miała formułę otwartego konkursu grantowego dla NGO, instytucji kultury i oświaty, które realizowały projekty nowoczesnej edukacji kulturalnej w pracy z dziećmi i młodzieżą. Poprzez nasze działania wspieraliśmy i inspirowaliśmy te organizacje w wykorzystaniu nowatorskich narzędzi i metod nauczania, by umożliwić im odkrywanie wspólnie z młodymi ludźmi nowych sposobów na edukację kulturalną.

formuła akademia orange
  • Dobre praktyki

W Akademii Orange promowaliśmy dobre praktyki: wszystkie materiały i gotowe do wdrożenia scenariusze zajęć były dostępne na licencji Creative Commons – Uznanie Autorstwa 3.0 Polska. Z tej ogromnej bazy wiedzę i inspirację mogli czerpać wszyscy, zarówno doświadczeni animatorzy, jak i rozpoczynający przygodę z animacją kultury. Każda edycja Akademii Orange to ponad 40 zrealizowanych projektów angażujących blisko 5 tys. młodych uczestników.

Ostatnio w Akademii Orange

• Fundacja Orange wspiera We Are Museums

Po co nowe technologie w muzeum? Jak wykorzystać je w komunikacji z publicznością? O tym będziemy rozmawiać w czasie międzynarodowej konferencji "We Are Museums"(5-6 czerwca w Warszawie). Maria Adamiec, koordynatorka Akademii Orange, podzieli się z uczestnikami spotkania sposobami na angażowanie dzieci w działania, łączące kulturę i nowe technologie.

Czytaj więcej - Fundacja Orange wspiera We Are Museums
  • Animatorzy przyszłości dziś w Akademii Orange

Otwarty umysł, empatia, fantazja, dociekliwość i odwaga to tylko kilka cech animatorów przyszłości, o których rozmawiali uczestnicy warsztatów piątej edycji Akademii Orange. Wspólnie zastanawialiśmy się, jak zostać skutecznym przewodnikiem młodych ludzi w cyfrowym świecie, jak połączyć pasję i nowe technologie z kulturą, a także dlaczego animator przyszłości powinien zaprzyjaźnić się z...programistami.

Czytaj więcej - Animatorzy przyszłości dziś w Akademii Orange
  • Maria Adamiec - dziewczyna na medal

Warsztaty Akademii Orange to okazja do inspirujących spotkań i dyskusji w gronie animatorów kultury, a także świętowania. W tym roku mieliśmy ku temu wyjątkowy powód: Maria Adamiec, koordynatorka programu, otrzymała odznakę honorową Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego "Zasłużony dla Kultury Polskiej". Gratulujemy!

Czytaj więcej - Maria Adamiec - dziewczyna na medal