Akademia Orange - Fundacja Orange

Akademia Orange

akademia orange
  • akademia orange o programie

O programie

Wierzymy, że kultura rozwija kreatywność, poszerza horyzonty, łączy ludzi, oraz uczy otwartości na innych, a Internet i nowe technologie to nie tylko rozrywka, ale także klucz do poznawania świata, rozwijania pasji i talentów.

W 2009 roku utworzyliśmy Akademię Orange, by wprowadzać dzieci i młodzież w świat kultury w niekonwencjonalny sposób, przy użyciu nowych mediów. Pod okiem animatorów młodzi ludzie odkrywali własne możliwości potrzebne do tego, by stać się świadomymi odbiorcami i twórcami kultury. Program realizowany był do czerwca 2015 roku.

• Formuła

Akademia Orange miała formułę otwartego konkursu grantowego dla NGO, instytucji kultury i oświaty, które realizowały projekty nowoczesnej edukacji kulturalnej w pracy z dziećmi i młodzieżą. Poprzez nasze działania wspieraliśmy i inspirowaliśmy te organizacje w wykorzystaniu nowatorskich narzędzi i metod nauczania, by umożliwić im odkrywanie wspólnie z młodymi ludźmi nowych sposobów na edukację kulturalną.

formuła akademia orange
  • Dobre praktyki

W Akademii Orange promowaliśmy dobre praktyki: wszystkie materiały i gotowe do wdrożenia scenariusze zajęć trafiają na portal www.akademiaorange.pl na licencji Creative Commons  Uznanie Autorstwa 3.0 Polska. Z tej ogromnej bazy wiedzę i inspirację mogą czerpać wszyscy, zarówno doświadczeni animatorzy, jak i rozpoczynający przygodę z animacją kultury. Każda edycja Akademii Orange to ponad 40 zrealizowanych projektów angażujących blisko 5 tys. młodych uczestników.

Ostatnio w Akademii Orange

• BUUM w co dzisiaj gramy? pomysły na wakacje

Kiedy ostatnio graliście w kapsle? Jakie inne zabawy podwórkowe pamiętacie? Dzieci w projekcie BUUM łączyły sprawdzone metody na wspólną podwórkową zabawę z nowoczesnymi technologiami. Warto się zainspirować na wakacje!

Czytaj więcej - BUUM w co dzisiaj gramy? pomysły na wakacje
  • Kultura uskrzydliła dzieci z Purdy

Jak dokonać rzeczy niemożliwych - zostać superbohaterem, walczyć ze smokami, latać? Odpowiedzi na to pytanie udzielili uczestnicy naszego konkursu fotograficznego inspirowanego twórczością  Jana von Hollebena. Zwyciężyły dzieci ze Szkoły Podstawowej w Purdzie  i w nagrodę wzięły udział w specjalnej sesji fotograficznej.

Czytaj więcej - Kultura uskrzydliła dzieci z Purdy
  • Znamy laureatów konkursu "Kultura Uskrzydla"

Jak dokonać rzeczy niemożliwych - zostać superbohaterem, walczyć ze smokami, latać - wiedzą już uczestnicy konkursu "Kultura uskrzydla", którzy opowiedzieli o tym za pomocą zdjęć inspirowanych twórczością Jana von Hollebena.

Czytaj więcej - Znamy laureatów konkursu "Kultura Uskrzydla"