FabLab powered by Orange GDAŃSK - Fundacja Orange

FabLab powered by Orange GDAŃSK

• Czym jest Fab Lab?

FabLab powered by Orange (ang. fabrication laboratory) to miejsce stworzone w Gdańsku przez Fundację Orange i Stowarzyszenie FabLab Gdańsk. Dzięki zaawansowanym technologiom (drukarki 3d, elektronika, ploter laserowy, frezarki CNC) oraz wsparciu trenerów można w nim nauczyć się jak twórczo korzystać z nowych technologii, by stworzyć dosłownie wszystko – łaziki marsjańskie, poduszkowiec czy protezę ręki wydrukowaną w 3d. Zajęcia i pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia.

Zobacz stronę FabLab Gdańsk powered by Orange

• Co u nas znajdziesz?

FabLab składa się z czterech pracowni. W prototypowni dzięki ploterowi laserowemu możesz szybko wyciąć dowolną formę.

Pracownia elektroniki i druku 3d jest wyposażona w drukarki 3d, w tym własnej produkcji, oraz sprzęt do lutowania i pracy z elektroniką.

Stolarnia zawiera frezarki CNC oraz narzędzia do mechanicznej i ręcznej obróbki drewna.

Openspace, czyli sala czystej pracy jest miejscem spotkań, warsztatów i wykładów.

Zajęcia i poszczególne pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia. Każdy może w nich pod okiem instruktorów spróbować swoich sił w modelowaniu 3d czy programowaniu.

• Pracownia na Dolnym Mieście w Gdańsku wpisuje się w międzynarodowy ruch FabLabów (z ang. fabricaton laboratory), zrzeszający fanów ruchu DIY (do-it-yourself), mejkerów, konstruktorów, elektroników.

Dotychczas już ponad 1000 takich miejsc powstało w 78 krajach na świecie.

Pierwszy FabLab został stworzony na prestiżowej uczelni Massachusets Insitute of Technology w USA.

FabLab Gdańsk

Gdańsk, ulica Dolna Brama 8