Razem w cyfrowym świecie! Zgłoś szkołę do MegaMisji i #SuperKoderów. - Fundacja Orange
Nabór

Razem w cyfrowym świecie! Zgłoś szkołę do MegaMisji i #SuperKoderów.

Warto rozmawiać z dziećmi o internecie. Szczególnie teraz, kiedy po tak długim czasie nauki zdalnej, trudniej jest zachować umiar w korzystaniu z technologii, a w sieci szerzy się dezinformacja i przybywa nowych zjawisk.

Szkoła może być miejscem, które zadba o zdrowe nawyki cyfrowe dzieci i znajomość zasad bezpieczeństwa w internecie. Miejscem ciekawych lekcji, które wykorzystają dobrą, edukacyjną stronę technologii i pomogą zdobyć nowoczesne umiejętności.

A cyfrowe kompetencje to nie tylko techniczna obsługa sprzętów, smartfonów i aplikacji. To także umiejętność krytycznego, logicznego myślenia, refleksji, wyciągania wniosków i współpracy w grupie. Te – warto wspierać od najmłodszych lat.

Programy Fundacji Orange to edukacja cyfrowa w przyjaznym wydaniu.

Dlatego zapraszamy szkoły podstawowe do zgłaszania się do MegaMisji (dla klas 1-3) i #SuperKoderów (dla klas 4-8). To pomysł na to, by dbać o zdrowe nawyki cyfrowe swoich uczniów, o rozwój cyfrowych kompetencji nauczycieli, a także zdobywać nagrody dla swoich placówek. Z nami Wasze lekcje będą ciekawsze, bardziej angażujące i dostosowane do potrzeb dzieci wychowywanych w świecie pełnym technologii.

Nasze inicjatywy wpisują się w podstawę programową, a udział w nich jest w pełni darmowy. Nauczyciele nie muszą być informatykami ani specjalistami od technologii, bo kompleksowo przygotowujemy ich do prowadzenia zajęć i zapewniamy wsparcie przez cały czas projektu.

MegaMisja i #SuperKoderzy otrzymały patronat Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz Cyfryzacji KPRM.

MegaMisja

Program pozwala przygotować dzieci do korzystania z technologii z umiarem i rozwagą. Zajęcia odbywają się w dużej mierze bez użycia ekranów, zachęcają dzieci do odejścia od ławek, współpracy i wyzwalają mnóstwo kreatywności.

MegaMisja to:

• Zasady bezpieczeństwa i netykiety: co można publikować w sieci, jak zadbać o prywatność online, jak rozpoznać fake newsa, dbać o dobre maniery w internecie i umiar w korzystaniu z ekranów? To niektóre zagadnienia w programie.
  • 10-miesięczny cykl zajęć oparty na fabule bajki. Wystarczy 1 godzina tygodniowo.
  • Edukacja przez zabawę i współpracę w grupie, kreatywne zadania, łamigłówki i gry,
  • Gotowe scenariusze zajęć opracowane przez specjalistów – w dwóch wersjach (6-7 latki i 8-10 latki, także na ewentualność nauki zdalnej).
  • Gwarantowane nagrody dla szkół (tablety, audiobooki, książki i gry).
  • Rozwój kompetencji nauczycieli.
  • Sposób na nieszablonowe lekcje.
  • a gratis – zachwyt dzieci 🙂

Zgłoś szkołę

#SuperKoderzy

Atrakcyjne lekcje z wykorzystaniem technologii i z nauką podstaw kodowania i robotyki. I to nie tylko na informatyce! W ramach wybranej ścieżki uczniowie klas 4-8 uczestniczą w 10-miesiecznym cyklu zajęć i zdobywają jedną z najbardziej oczekiwanych kompetencji przyszłości – umiejętność myślenia jak programista.

#SuperKoderzy to:

• nowoczesne lekcje przyrody, historii, fizyki, matematyki, muzyki, techniki, języka polskiego i języków obcych, a także nauczania klas integracyjnych i szkół specjalnych
  • składanie robotów, tworzenie stacji pogodowych, interaktywne osie czasu, granie na owocach czy pierwsze autorskie strony WWW i gry,
  • rozwój kreatywności, logicznego myślenia i pracy zespołowej dzieci,
  • profesjonalne szkolenia dla nauczycieli,
  • szansa na lekcje, które angażują uczniów i na które chętnie przychodzą,
  • gotowe scenariusze zajęć, 14 ścieżek tematycznych do wyboru,
  • grant dla szkoły na zakup sprzętu (np. zestawu robotów),
  • zajęcia częściowo do zrealizowania w ramach edukacji zdalnej.

Zgłoś szkołę

Jak zgłosić szkołę?

Aby zgłosić szkołę do MegaMisji (klasy 1-3) lub #SuperKoderów (klasy 4-8), należy wypełnić odpowiedni formularz rejestracyjny oraz wraz z uczennicami i uczniami przygotować pracę zgłoszeniową.
  • W pierwszej kolejności zapoznaj się z regulaminem programu do którego chcesz zgłosić szkołę i zadbaj o to, aby mieć zgodę dyrekcji na udział w programach
  • Przygotuj z uczniami pracę zgłoszeniową dowolną techniką (film, prezentacja, dokument Word, Excel, kolaż zdjęć…).
  • Temat pracy: Zaproś MegaMisję/#SuperKoderów do swojej szkoły, przedstaw swój zespół i uzasadnij dlaczego chcesz być w naszym programie
  • Obejrzyj filmik, który pokazuje krok po kroku, jak wypełnić formularz. Tutoriale znajdziesz pod linkami: MegaMisja i #SuperKoderzy.

Co o nas mówią?

Dzieciom bardzo podobają się zajęcia, czekają cały tydzień na #SuperKoderów, chwalą się na następnych zajęciach, tym co udało im się samodzielnie stworzyć. Dzielą się pomysłami.

Joanna, nauczycielka, Olsztyn

Dzieci były zachwycone, zaangażowane i jak zawsze gotowe do pomocy swoim nowym znajomym. Chętnie wymyślały dialogi, samodzielnie wymyślając sposoby komunikacji.

Karolina, nauczycielka, Wołuszewo

MegaMisja powoli staje się lekcją bez której tydzień w szkole nie istnieje. Dużym atutem tych zajęć jest to, że dzieciaki nawiązują relacje, współpracują, dyskutują, wymieniają swoje myśli.

Jacek, nauczyciel

Mój syn dzięki #SuperKoderom potrafi wykorzystywać internet do nauki, do aplikacji związanych z kodowaniem. Widzę, że ten czas nie idzie na marne

Anna, mama Mikołaja z V klasy

Programowanie to nie tylko domena specjalistów, którzy ukończyli studia informatyczne. Programować, czyli posługiwać się językiem nowych technologii, może każdy!

Robert, wolontariusz Fundacji Orange

Z relacji rodziców wiem, że dzieci bardzo przeżywają każdą kolejną misję i szczegółowo opowiadają w domu o przygodach bliźniaków, więc i rodzice są nieco w temacie MegaMisji.

Anna, nauczycielka, Górzno

Najfajniejsze w #SuperKoderach są wspólne spotkania, sterowanie robotami i zabawa

Dawid, klasa VII

Jestem już trzecią edycję w programie #SuperKoderzy i ciągle się uczę, rozwijam, poznaję kolejne roboty. Dokształcam się i czuję ogromną satysfakcję, że też potrafię

Anita, nauczycielka, Ostróda

Joanna, nauczycielka, Olsztyn

Karolina, nauczycielka, Wołuszewo

Jacek, nauczyciel

Anna, mama Mikołaja z V klasy

MegaMisja i #SuperKoderzy to programy dla każdego!

Lata prowadzenia MegaMisji i #SuperKoderów pokazały, że wszystkie nauczycielki i wszyscy nauczyciele bez problemu radzą sobie z realizacją zajęć. Wiemy jednak, że są takie regiony w Polsce, w których nasze programy są mniej popularne, oraz takie, które znajdują się w trudniejszej sytuacji społeczno-cyfrowej. Dzięki współpracy z Fundacją Stocznia, sprawdziliśmy, jakie to gminy – więcej o nich przeczytać możecie w raporcie o wykluczeniu społeczno-cyfrowym.

Wyszukaj swoją gminę i sprawdź, czy Twoja szkoła znajduje się w obszarze, do którego szczególnie chcemy dotrzeć i otrzyma dodatkowe 2 punkty:

Wpisz gminę

Najczęściej zadawane pytania