Czym jest Fab Lab?

FabLab powered by Orange (ang. fabrication laboratory) to miejsce stworzone w Warszawie przez Fundację Orange i Stowarzyszenie Robisz.to. Dzięki zaawansowanym technologiom (drukarki 3d, plotery laserowe, frezarki CNC, elektronika) oraz wsparciu trenerów można w nim nauczyć się jak twórczo korzystać z nowych technologii, by stworzyć dosłownie wszystko – od biżuterii po drona. Zajęcia i pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia.

Maker Women

Propozycja dla dziewczyn, które chcą wziąć sprawy w swoje ręce. Wszystkie kobiety wkraczające lub wracające na rynek pracy w trakcie 135-godzinnego cyklu szkoleniowego nauczą się podstaw projektowania, przygotują projekty do wykonania na drukarce 3d,ploterze laserowym czy frezarce. Zdobędą wiedzę z dziedziny podstaw programowania mikrokontrolerów i mikrokomputerów arduino i raspberry pi. Nauczą się podstaw obsługi maszyn CNC, plotera laserowego i drukarek 3d. Zapoznają się z podstawami obróbki drewna, szycia, tworzenia stron internetowych, fotografii produktu i zagadnieniami związanymi z prowadzeniem własnej firmy. W dalszej części kursu, pod nadzorem mentorów, uczestniczki będą pracować nad swoimi projektami, stworzą prototypy i gotowe produkty.

Do udziału w projekcie zapraszamy kobiety:

• pozostające bez zatrudnienia,
  • niemające stałego zatrudnienia, przebywające na urlopie macierzyńskim,
  • bądź urlopie wychowawczym,
  • chcące podnieść swoje kwalifikacje zawodowe,
  • absolwentki różnych typów szkół i uczelni,
  • studentki min. II roku studiów.

Szczegółowe informacje znajdziecie na stronie:

makerwoman.robisz.to