Grzegorz Kasdepke w Pracowni Orange w Zajączkowie - Fundacja Orange

Grzegorz Kasdepke w Pracowni Orange w Zajączkowie

Nowy rok w Zajączkowie (gm. Piekoszów) rozpoczyna się od atrakcji. Pracownia Orange zdobyła wyróżnienie w konkursie „Nasza miejscowość 2050” organizowanym przez Fundację Orange. W nagrodę w Zajączkowie odbędzie się spotkanie z autorem książek dla dzieci, Grzegorzem Kasdepke, które rozpoczyna się się już 8 stycznia 2019 roku o godzinie 12:00.

W Zajączkowie twórcze warsztaty literackie

Zakończył się Tydzień Pracowni Orange, podczas którego Pracownie w całej Polsce przygotowały zadania w ramach konkursu „Nasza miejscowość 2050”. Pytanie konkursowe brzmiało: „Jaka przyszłość czeka mieszkańca Waszej miejscowości w 2050 roku?”. Wśród uczestników konkursu znalazła się także lokalna Pracownia Orange w Zajączkowie, która jako formę pracy konkursowej wybrała wiersz. Konkurs wymagał nie tylko kreatywności, ale też wiedzy na temat potrzeb mieszkańców przyszłości. Niebanalny pomysł i wykonanie zostały wyróżnione nagrodą specjalną, którą będzie spotkanie z Grzegorzem Kasdepke. Autor książek dla dzieci pojawi się w Pracowni już 8 stycznia o godzinie 13:00, aby opowiedzieć mieszkańcom gminy o zawodzie pisarza i udzielić młodszym i starszym literatom kilku warsztatowych porad. Kto wie, może wśród obecnych na spotkaniu znajdzie się przyszły autor bestsellerów? Serdecznie zapraszamy do udziału wszystkich mieszkańców gminy Piekoszów oraz okolic, którzy na co dzień zainteresowani są literaturą oraz pisaniem.

Podczas spotkania z autorem, uczestnicy przeniosą się do magicznego świata bajek. Poznają tajniki twórczego pisania i nauczą się korzystać z internetu jako narzędzia pomocnego podczas researchu literackiego.

Kilka słów o Grzegorzu Kasdepke

Grzegorz Kasdepke jest jednym z najbardziej znanych współczesnych polskich autorów książek dla dzieci i laureatem takich nagród, jak: Nagroda Literacka im. Kornela Makuszyńskiego, nagroda Edukacja XXI, Nagroda BETA, Nagroda im. Kallimacha czy Nagroda Stowarzyszenia Autorów ZAiKS. Od roku 1995 do 2000 zajmował stanowisko redaktora naczelnego popularnego magazynu dla dzieci "Świerszczyk". Aktualnie zawodowo, poza pisaniem książek, zajmuje się tworzeniem artykułów i scenariuszy. Dzieciom znany jest przede wszystkim z serii opowiadań o detektywie Pozytywce, jednak na półkach księgarni znaleźć można ponad czterdzieści jego tytułów, z których prawie każdy zyskał status bestsellera.

Projekt społeczny Fundacji Orange

Pracownie Orange to multimedialne świetlice dla lokalnych społeczności. Każda z nich została wyposażona w sprzęt multimedialny: komputery z darmowym dostępem do internetu, konsolę do gier oraz telewizory LCD. Od początku trwania programu powstało już 100 takich świetlic. W Pracowniach organizowane są liczne szkolenia, warsztaty, zajęcia – zawsze bezpłatne i dostępne dla wszystkich chętnych.

Więcej informacji o pracowniach oraz ich pełna lista znajdują się na stronie https://pracownieorange.pl

Bartłomiej Kuczyński, Fundacja Orange

e-mail: bartlomiej.kuczynski@orange.com  tel. +48 518 278 522