Nauczycielu, zadbaj o bezpieczeństwo swoich uczniów w Internecie - Blog - Fundacja Orange

Strefa wiedzy

Nauczycielu, zadbaj o bezpieczeństwo swoich uczniów w Internecie

W szczególności polecamy skorzystanie ze zestawu scenariuszy do samodzielnego przeprowadzenia zajęć dla uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Jeżeli chcielibyście zgłosić swoje uwagi i sugestie związane z edukacją dzieci w zakresie bezpieczeństwa dzieci i młodzieży w internecie, piszcie na adres koordynatora programu Bezpiecznie Tu i Tam.

Kurs e-learning dla nauczycieli Bezpieczeństwo dzieci i młodzieży online.

Kurs przygotowuje profesjonalistów do diagnozy zagrożeń online, podejmowania udanych działań edukacyjnych oraz skutecznej interwencji w przypadku wystąpienia problemu dotyczącego zagrożeń online.

Scenariusze do prowadzenia zajęć dla uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych wraz z potrzebnymi materiałami

Propozycje zajęć na temat bezpieczeństwa w internecie dla uczniów w różnym wieku. Obok scenariusza znajdują się materiały multimedialne i inne, do wykorzystania przez nauczyciela podczas prowadzenia lekcji.

Bezpieczeństwo dzieci online. Kompendium wiedzy dla rodziców i nauczycieli

Publikacja zawierające artykuły specjalistów na temat szerokiej gamy zagadnień związanych z funkcjonowaniem dziecka w wirtualnej rzeczywistości. Opisuje współczesne trendy, zjawiska online oraz porusza zagadnienia profilaktyki poszczególnych zagrożeń w sieci.

Bezpieczne media. Przewodnik dla rodziców

Publikacja specjalnie stworzona z myślą o rodzicach, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę na temat zagrożeń w internecie, specyfiki serwisów społecznościowych, właściwości aplikacji mobilnych, funkcjonalności urządzeń z dostępem do internetu oraz sposobów ich odpowiedniego zabezpieczenia.

Niezbędnik rodzica - filmy o regułach korzystania z Internetu dla dzieci w przedziałach wiekowych 3-6, 7-9 i 10-12 lat

Krótkie filmiki w prosty i przystępny sposób opisują podstawowe zasady korzystania z nowych mediów dla dzieci w wieku przedszkolnym i uczniów szkoły podstawowej.

Kurs internetowy dla rodziców i opiekunów Bezpiecznie Tu i Tam

W ramach kursu poznasz podstawowe zasady bezpiecznego korzystania z internetu dla najmłodszych, dowiesz się jak pomóc dziecku unikać zagrożeń i jak reagować, gdy coś niepokojącego zdarzy się w sieci.

Kampania informacyjna o korzystaniu z internetu i nowych technologii przez najmłodsze dzieci „Mama Tata Tablet”

Portal edukacyjny kampanii „Mama Tata Tablet” Obowiązkowy dla każdego rodzica, który zastanawia się od którego momentu w życiu malucha można udostępniać mu takie urządzenia jak tablet i jakimi zasadami kierować się w tej kwestii

Broszura Pomyśl zanim kupisz

Poradnik zawiera wskazówki dla dorosłych na temat tego jak rozważnie udostępniać dzieciom urządzenia podłączone do internetu, a także instruuje jak uchronić przed nimi najmłodszych oraz gdzie się zwrócić o pomoc

Jak zabezpieczyć dowody przemocy w internecie

Broszura opisuje podstawowe kroki i konkretne działania, jakie powinien wykonać opiekun w sytuacji zagrożenia dziecka w internecie.

Nadmierne korzystanie z internetu

Monografia dotycząca stricte tego wybranego zagadnienia. Opisane zagrożenie nie dotyczy wyłącznie dzieci, jednak to one są najbardziej podatne na ten rodzaj uzależnienia.

Film Nadużywanie internetu przez dzieci i młodzież

Monografia filmowa dotycząca zjawiska nadużywania internetu przez młodych internautów.

Pomyśl zanim wrzucisz

Poradnik dla rodziców na temat ochrony wizerunku dzieci w internecie. Broszura informacyjna o najpopularniejszych portalach społecznościowych. Zawiera wskazówki, jak zarządzać prywatnością w ramach poszczególnych serwisów opatrzone czytelnymi grafikami.

Instagram - Android. Co to jest?

Informacja o aplikacji Instagram na system Android oraz instrukcja dotycząca ustawień prywatności

Instagram - iPhone - Czym jest?

Informacja o aplikacji Instagram na system iOS oraz instrukcja dotycząca ustawień prywatności

Tumblr - Czym jest?

Informacja o platformie Tumblr oraz instrukcja dotycząca ustawień prywatności

Twitter - Co to jest?

Informacja o serwisie Twitter oraz instrukcja dotycząca ustawień prywatności

Zarządzanie mikropłatnościami w aplikacjach/In – App Purchases. App Store

Informacja o możliwości płatności wewnątrz aplikacji oraz instrukcja dotycząca sposobu blokowania tej opcji

Stop cyberprzemocy!!! Informacja dla rodziców

Ulotka tematyczna poświęcona zjawisku cyberprzemocy rówieśniczej.

Twoje dziecko bezpieczne w sieci. Poradnik dla rodziców nastolatków

Krótka, ale treściwa publikacja o podstawowych zagrożeniach dotyczących współczesnych nastolatków. Broszura zawiera wskazówki dla rodziców jak unikać lub radzić sobie z ryzykami w wirtualnym świecie.

Kursy e- learning

Wśród kursów znajdują się te, dzięki którym użytkownicy zapoznają się z formami zagrożeń dzieci w internecie, ich skalą oraz psychologicznymi i prawnymi aspektami problemu. Kursy dostarczają wiedzy na temat oferty profilaktycznej programu Dziecko w Sieci FDN

Nazwa dyżurnet.pl

Portal mający na celu przeciwdziałanie nielegalnym treściom w internecie. Za jego pośrednictwem można zgłaszać wszelkie nadużycia i przestępstwa związane z publikowanymi w sieci treściami i przejawami cyberprzemocy.

Przeglądarka bezpiecznych stron internetowych BeST

BeSt to bezpłatna przeglądarka bezpiecznych stron internetowych dla dzieci w wieku od 3 do 10 lat. Zawiera ona setki przyjaznych i bezpiecznych serwisów dla najmłodszych. Przeglądarka BeSt jest dostępna także w wersji na urządzenia mobilne działające na systemie Android. Przeglądarkę w obu wersjach można pobrać ze strony: http://best.fdn.pl/.

10 porad dla rodzica dotyczących bezpiecznego korzystania z Internetu przez dzieci

Krótka, zwięzła jednostronicowa broszura – regulamin w punktach do zastosowania przez rodzica i dziecko.

Nasza umowa o internet

Propozycja umowy pomiędzy dzieckiem i rodzicami dotyczącej zasad korzystania z internetu. Pomaga obu stronom przestrzegania reguł dotyczących korzystania z sieci. Polecamy :)