Jak nakręcić film o wiośnie? Przewodnik po aplikacjach wideo - Blog - Fundacja Orange

Strefa wiedzy

Jak nakręcić film o wiośnie? Przewodnik po aplikacjach wideo

Kobieta ze smaptphonem robiąca nim zdjęcie

Sklepy z aplikacjami oferują bardzo wiele programów do edycji wideo. Ich podstawowe funkcjonalności
to:

• montaż: przycinanie, podział na segmenty, zamiana kolejności materiałów itd.,
  • dodawanie własnej narracji i/lub ścieżki dźwiękowej,
  • efekty specjalne (przejścia, filtry, dodatkowa grafika, animacje itd.),
  • szablony ułatwiające przygotowanie własnego filmu,
  • tworzenie animowanych pokazów zdjęć,
  • szybka publikacja w mediach społecznościowych.

Przy wyborze aplikacji warto zwrócić uwagę na to, które funkcjonalności są dostępne bezpłatnie, a które wymagają zakupu opcji premium. W bezpłatnych opcjach czas trwania filmu może być limitowany, mamy mniej dostępnej pamięci lub możemy korzystać z nagrań o niższej jakości.

Poniżej przedstawiamy krótki opis sprawdzonych i rekomendowanych przez nas aplikacji.

Quik

Jest to aplikacja w pełni bezpłatna, dostępna w polskiej wersji językowej. Bardzo prosta i intuicyjna w obsłudze, prowadzi użytkownika przez kolejne etapy tworzenia wideo. Ja to działa? Użytkownik wybiera ze swojej galerii dowolne zdjęcia lub filmiki. Następnie Quik analizuje je i wybiera najlepsze momenty, czyli ujęcia, gdzie pojawia się uśmiech, twarze, owacje, głosy, skoki, woda, panorama itd. Program automatycznie łączy wszystkie pliki w całość, korzystając z jednego z 25 szablonów. W kolejnym kroku użytkownik dodaje napisy, efekty, filtry, muzykę – całość edycji może zająć tylko kila minut. Dla nas bomba

Dla kogo? Dla wszystkich początkujących twórców wideo, którzy oczekują podpowiedzi ze strony programu w celu osiągnięcia szybkich i ciekawych efektów.

Kizoa

W wersji mobilnej dostępny tylko dla użytkowników systemu iOS, ale istnieje także wersja przeglądarkowa z dostępną polską wersją językową. Znajdziecie ją pod adresem https://www.kizoa.com.
Użytkownik ma do wyboru dwie możliwości: stworzenie zupełnie nowego projektu (opcja wolna kreacja) lub pracę z gotowym szablonem przypisanym z jednej z 13 kategorii (np. pory roku, edukacja), w który wstawiamy swoje nagrania i zdjęcia. W wersji płatnej dostajemy lepszą jakość obrazu, pamięć powyżej 1GB oraz możliwość montowania filmów powyżej dwóch minut. Program standardowo oferuje tworzenie wideo ze zdjęć, możliwość wybrania przejść, ścieżki dźwiękowej, wstawienia dodatkowych elementów graficznych. Ciekawą opcją jest też dostęp do zintegrowanej z programem wyszukiwarki zdjęć, z których można korzystać bez naruszania praw autorskich. Korzystanie z opcji wolna kreacja w Kizoa zachęca do twórczych eksperymentów z różnymi efektami. Kizoa ma też większy potencjał do
pracy grupowej nad wspólnym projektem, więc powinien się świetnie sprawdzić we wszystkich działaniach edukacyjnych.

Dla kogo? Dla osób, które lubią samodzielnie decydować o wszystkich elementach swojego filmu.

Lapse It

Ciekawą opcją jest także tworzenie przyrodniczych filmów poklatkowych (ang. time lapse). Polega to na stworzeniu animacji z serii wielu zdjęć, które były wykonane w jednym miejscu z określoną częstotliwością (np. co kilka minut), a następnie są odtwarzane w przyspieszonym tempie. Możemy w ten sposób zarejestrować chmury poruszające się na niebie, otwierające się w słońcu kwiaty, czy nawet wiosenne porządki w szkolnym ogrodzie. Ta metoda sprawdzi się wszędzie tam, gdzie jest zmiana lub ruch. Idealnie, jeśli mamy możliwość skorzystania ze statywu, ale do eksperymentowania i prostych zabaw nie jest to konieczne. Przy dłuższych projektach warto jednak pamiętać o wcześniejszym
naładowaniu baterii. W serwisie You Tube można znaleźć wiele poklatkowych inspiracji, zarówno profesjonalnych, jak i amatorskich. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę „time lapse”.

Do prostych eksperymentów z filmem poklatkowym świetnie sprawdzi się aplikacja Lapse It. Pierwszym krokiem jest określenie częstotliwości, z jaką będą wykonywane zdjęcia – od milisekund do kilkudziesięciu minut. Następnie definiujemy rozdzielczość oraz (opcjonalnie) bardziej zaawansowane parametry zdjęcia. Potem wystarczy zacząć nagrywanie i... gotowe! Program sam zmontuje zdjęcia i przygotuje film do publikacji.

Podstawowa wersja aplikacji Lapse It jest bezpłatna. W wersji PRO możemy dodatkowo nagrywać w HD, a także korzystać z większej puli efektów i dodawać muzykę.

Dla kogo? Dla chętnych do eksperymentowania zapalonych przyrodników.

Aplikacji do edycji wideo jest oczywiście dużo więcej, każdy więc może znaleźć coś dla siebie. A może Wy chcecie podzielić się z nami Waszymi ulubionymi programa

Dorota Górecka, Fundacja Nowoczesna Polska

współpraca: Małgorzata Nawrot