Radzimy, jak reagować jeśli podejrzewamy u dziecka uzależnienie od internetu - Fundacja Orange

Radzimy, jak reagować jeśli podejrzewamy u dziecka uzależnienie od internetu

Jeśli podejrzewasz, że świat wirtualny odgrywa w życiu syna lub córki zbyt dużą rolę nie czekaj, od razu reaguj.

Według raportu EU Kids Online, które powstaje w partnerstwie z nami, nastolatki spędzają w sieci średnio 5 godzin dziennie, ale tylko 1 na 10 z nich wykorzystuje internet w kreatywny sposób.

Dla znakomitej większości dzieci smartfon staje się towarzyszem 24 godzin na dobę, a social media niezbędnym uzupełnieniem życia. Co robić jeśli podejrzewamy, że to zaczyna być to problemem?

• Warto szczerze porozmawiać z dzieckiem o swoich obawach, podejrzeniach. Jasno sformułuj problem, z którym twoim zdaniem się boryka. Jeśli przez zbyt długie przesiadywanie w sieci, zaniedbuje obowiązki szkolne, wyjaśnij że może skutkować negatywnymi konsekwencjami np.: niezaliczenie przedmiotu, powtarzanie klasy, a w przyszłości trudność w przyjęciu do wymarzonej szkoły.

• Zweryfikuj momenty, kiedy dziecko ucieka do świata online. Mogą to być sytuacje, kiedy zmaga się z problemami i nie może sobie z nimi poradzić. Bądź zaangażowany w jego życie, by pomóc dziecku w kluczowym momencie.

• Stopniowo zmniejszaj czas korzystania z internetu, podsuń pomysły na spędzenie wolnego czasu. Zachęcaj do sportu, czytania książek, słuchania muzyki, czy spotkań z kolegami.

• Ustal stały harmonogram dnia. Wyznacz dziecku czas na korzystanie z internetu.

• Nagradzaj postępy. Wyraź aprobatę po wykonanych zadaniach.

• Jeśli jednak Twoja interwencja nie przynosi skutków, warto skonsultować się z psychologiem.

• Można również skonsultować się ze specjalistą dzwoniąc na nieodpłatny telefonem dla rodziców i nauczycieli w sprawie bezpieczeństwa dziecka 800 100 100.