Jak leczyć uzależnienia od komputera i internetu - Fundacja Orange

Jak leczyć uzależnienia od komputera i internetu

Jeśli podejrzewasz, że twoje dziecko ma problem z nadużywaniem internetu, od razu reaguj.

• Warto szczerze porozmawiać z dzieckiem o swoich obawach, podejrzeniach. Jasno sformułuj problem, z którym twoim zdaniem się boryka. Jeśli przez zbyt długie przesiadywanie w sieci, zaniedbuje obowiązki szkolne, wyjaśnij że może skutkować negatywnymi konsekwencjami np.: niezaliczenie przedmiotu, powtarzanie klasy, a w przyszłości trudność w przyjęciu do wymarzonej szkoły.
  • Zweryfikuj momenty, kiedy dziecko ucieka do świata online. Mogą to być sytuacje, kiedy zmaga się z problemami i nie może sobie z nimi poradzić. Bądź zaangażowany w jego życie, by pomóc dziecku w kluczowym momencie.
  • Stopniowo zmniejszaj czas korzystania z internetu, podsuń pomysły na spędzenie wolnego czasu. Zachęcaj do sportu, czytania książek, słuchania muzyki, czy spotkań z kolegami
  • Ustal stały harmonogram dnia. Wyznacz dziecku czas na korzystanie z internetu.
  • Nagradzaj postępy. Wyraź aprobatę po wykonanych zadaniach.
  • Jeśli jednak Twoja interwencja nie przynosi skutków, warto skonsultować się z psychologiem.
  • Można również skonsultować się ze specjalistą dzwoniąc na nieodpłatny telefonem dla rodziców i nauczycieli w sprawie bezpieczeństwa dziecka 800 100 100.