Co to jest cyberprzemoc? - Fundacja Orange

Co to jest cyberprzemoc?

Cyberprzemoc (cyberbullying) to jedno z najpoważniejszych i najpowszechniejszych zagrożeń z jakimi mogą mierzyć się internauci. Dotyczy wszystkich, jednak szczególne niebezpieczeństwo stanowi dla osób młodych i dzieci. Jest formą przemocy w cyberświecie i często wiążę się z tradycyjną przemocą rówieśniczą.

Obejmuje m.in. wulgarne i obraźliwe komentarze, publikowanie ośmieszających filmów i zdjęć, włamania na konta społecznościowe, nękanie telefonami czy SMS-ami.

Internet daje sprawcy pozorne poczucie anonimowości, przez co może on mocniej uderzyć w swoją ofiarę. Dodatkowo atak w internecie ma wielu świadków i wiele osób może stać się potencjalnym oprawcą. W sieci czasie rzeczywistym można łatwo i szybko zadawać cyberciosy. Pretekst do cyberprzemocy - np. ośmieszające zdjęcie czy filmik w internecie, może mieć wyjątkowo długi żywot, bywa niezniszczalny. Takiego zagrożenia nie można bagatelizować.

Gdzie szukać pomocy?

Jeśli stałeś/stałaś się ofiarą cyberprzemocy, ktoś nęka cię w sieci, wysyła obraźliwe treści, zadaje krępujące pytania lub publikuje ośmieszające filmy czy zdjęcia, zgłoś to. Najpierw na własne potrzeby udokumentuj akt cyberprzemocy, niezwłocznie zgłoś naruszenie administratorowi serwisu, na którym ukazują się kompromitujące Cię treści. Reaguj również, jeśli ktoś w Twoim otoczeniu jest atakowany. Na policję możesz zgłosić akt zniewagi, zniesławienia, włamania na konto internetowe, groźby i nękania. Z powództwa cywilnego zgłaszasz naruszenie dobrego wizerunku.

Dzieci o sytuacji cyberprzemocy jak najszybciej powinny powiedzieć rodzicom, nauczycielowi, innej zaufanej, dorosłej osobie. Przy wsparciu odpowiedniej instytucji, czy bliskiej osoby, uda się skutecznie zaprzestać cyberprzemocy. Jeśli masz więcej pytań, zadzwoń pod bezpłatny numer 800 100 100.

Przepisy prawne, na które można się powołać w przypadkach przemocy rówieśniczej w sieci, to art. 216 kk (zniewaga), art. 212 kk (zniesławienie), art. 267 i 268a kk (włamanie), art. 190 i 191 kk (groźby), art. 190a kk (nękanie), art. 23 i 24 kc (naruszenie wizerunku dziecka).