Znamy laureatów konkursu "Kultura Uskrzydla" - Fundacja Orange

Znamy laureatów konkursu "Kultura Uskrzydla"

Jak dokonać rzeczy niemożliwych - zostać superbohaterem, walczyć ze smokami, latać - wiedzą już uczestnicy konkursu "Kultura uskrzydla", którzy opowiedzieli o tym za pomocą zdjęć inspirowanych twórczością Jana von Hollebena.

• Konkurs „Kultura uskrzydla” został zorganizowany w ramach Tygodnia Akademii Orange – czyli podsumowania 48 projektów z zakresu nowoczesnej edukacji kulturalnej. Do konkursu zgłoszono ponad 320 skrzydlatych fotografii – zostały one nadesłane przez organizacje pozarządowe, biblioteki, instytucje kultury z całej Polski. Spośród nich jury konkursowe wyłoniło pięciu laureatów, którzy otrzymają zestawy aparatów fotograficznych, by dalej rozwijać swoją pasję. Oto nasi zwycięzcy!

Maja Bazydło, Ewelina Kossakowska, Gminna Biblioteka Publiczna w Czerwonem
    Wiktoria Muszkat, Stowarzyszenie "Nadzieja Rodzinie" w Kielcach
    Anna Mińkowska, Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna w Oławie
    Anna Pawełkiewicz, Miejska Biblioteka Publiczna w Piekarach Śląskich
    Michał Rec, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju wsi Łomnica Zdrój "Łomniczanie"

Laureatów nagrody specjalnej wybrał sam Jan von Holleben, który mówi o sobie, że jest graczem i wynalazcą, a piraci, punki, smoki i wróżki to jego najlepsi przyjaciele. Czy to prawda? – będą mogli o tym przekonać się  młodzi ludzie z projektu Historie zapisane w dźwiękach i obrazach - wyzwolić kreatywność z V edycji Akademii Orange, koordynowanego przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Purdzie. W nagrodę von Holleben przeprowadzi dla nich profesjonalną sesję fotograficzną!

Wszystkim uczestnikom konkursu gorąco dziękujemy za nadesłane prace, gratulujemy bezgranicznej wyobraźni, i trzymamy kciuki, aby kultura już zawsze Was uskrzydlała!

Galeria uskrzydlonych prac konkursowych znajduje się tutaj: www.akademiaorange.pl/kulturauskrzydla/galeria-uskrzydlonych
    Więcej informacji o konkursie: www.akademiaorange.pl/kulturauskrzydla

Konkurs Kultura Uskrzydla został zorganizowany w ramach Tygodnia Akademii Orange, czyli finału V 48 projektów edukacji kulturalnej, w których przez ostatnich sześć miesięcy uczestniczyło blisko 5000 młodych twórców z 14 województw. W jego ramach młodzież zorganizowała ponad 90 otwartych dla lokalnej społeczności wydarzeń, łączących kulturę z nowymi technologiami, m.in. maraton drukowania 3d, festiwal latawców oraz niezliczone gry miejskie i pokazy filmów.