Zaprogramuj przyszłość – rekrutacja trwa! - Fundacja Orange

Zaprogramuj przyszłość – rekrutacja trwa!

Zapraszamy do projektu edukatorów, czyli pracowników publicznych ośrodków doskonalenia nauczycieli, bibliotek oraz centrum kultury. Dołącz do nas!

Projekt „Zaprogramuj przyszłość” wkracza w kolejny ważny etap realizacji. Do udziału w programie zapraszamy edukatorów – pracowników publicznych ośrodków doskonalenia nauczycieli, bibliotek oraz ośrodków kultury. Proponujemy im 32-godzinne szkolenie, które przygotuje ich do pełnienia roli lokalnych liderów aktywizacji cyfrowej. Przybliżymy edukatorom metodykę nauczania programowania najmłodszych oraz podpowiemy jak upowszechniać edukację cyfrową w swoim regionie. Zachęcimy również do wspierania nauczycieli w działaniach na rzecz aktywizacji cyfrowej dzieci. Rekrutacja trwa! Sprawdź, czy projekt obejmuje Twój powiat i zgłoś swój udział: http://zaprogramujprzyszlosc.edu.pl/formularz-edukatorzy

Przejdź do formularza zgłoszeniowego dla edukatora - TUTAJ.

Czym jest Zaprogramuj przyszłość?

„Zaprogramuj przyszłość” to kompleksowy program edukacji cyfrowej, w ramach którego Fundacja Orange i Stowarzyszenie Mistrzowie Kodowania uczą 1 200 nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej i blisko 20 000 dzieci programowania i wykorzystania umiejętności cyfrowych w praktyce. Naszym celem jest podniesienie kompetencji cyfrowych nauczycieli, w szczególności wyposażenie ich w kompetencje programistyczne oraz wiedzę i umiejętności dotyczące metodyki nauczania programowania uczniów klas 1-3. Pozwoli im to na prowadzenie ciekawych zajęć z programowania dla swoich podopiecznych.

Co wydarzyło się do tej pory w Zaprogramuj przyszłość?

Zakończyliśmy szkolenia z programowania dla ponad 700 nauczycieli z województwa pomorskiego, zachodniopomorskiego, kujawsko-pomorskiego, dolnośląskiego, śląskiego, warmińsko-mazurskiego, łódzkiego. To był czas nauki, wymiany doświadczeń i pozytywnej energii. Na naszych szkoleniach staje się jasne, że programowanie to również dobra zabawa. Nauczyciele poznają (niezliczone) możliwości wykorzystania maty edukacyjnej oraz główne funkcjonalności takich aplikacji jak Scratch Junior, Kodable, Bit by Bit czy Lightbot. Uczą się również, jak wykorzystywać roboty Dash i Dot w edukacji najmłodszych. Okazuje się, że znana większości gra w kubki i statki to nic innego jak ... programowanie, które uczy m.in. pracy zespołowej i logicznego myślenia. Proponujemy też kilka scenariuszy zajęć ruchowych z dziećmi i …tańczymy do kodu!

Przed przeszkolonymi nauczycielami kolejne wyzwanie, poprowadzenie 15 ciekawych zajęć z programowania dla swoich podopiecznych. Lekcje prowadzą szkołach, przy wykorzystaniu sprzętu zakupionego w ramach projektu, czyli mat edukacyjnych, robotów, tabletów i zestawów MaKey-MaKey.

www.ZaprogramujPrzyszlosc.edu.pl
www.facebook.com/ZaprogramujPrzyszlosc/