Za nami zjazd Pracowni Orange - Fundacja Orange

Za nami zjazd Pracowni Orange

W dniach 9-10 marca w Warszawie odbywał się zjazd liderów Pracowni Orange z całej Polski. Było Was prawie 100!

1 lutego do grona już istniejących multimedialnych świetlic dołączyło kolejne 27 nowych. W Kozerkach - nieco symbolicznie - otworzyliśmy setną Pracownię Orange.

Nieco ponad miesiąc później, pełni energii i pasji do dalszego działania, spotkaliśmy się w Warszawie podczas zjazdu, by lepiej się poznać i wymienić doświadczeniami. Po co? Każdy z liderów Pracowni Orange w swojej miejscowości niesie bagaż innych doświadczeń, oferuje również mieszkańcom zupełnie inne, unikalne zajęcia. Podczas zjazdu inspirowaliśmy się wzajemnie właśnie takimi historiami. Głęboko wierzymy, że zaowocują jeszcze efektywniejszymi działaniami w Pracowniach.

Podczas zjazdu jako Fundacja zorganizowaliśmy dla liderów warsztaty:

• Jak promować Pracownię. Warsztaty z tworzenia materiałów promocyjnych (Prowadzący: Aleksandra Błędowska, Pracownia Orange w Sokołowsku)
  • Jak graficznie przedstawiać informacje (Prowadzący: Dorota Kostowska i Magda Arazny)
  • Jak grywalizować społeczność lokalną (Prowadzący: Jacek Siadkowski, Fundacja Gerere)
  • Skąd czerpać pomysły do nauki programowania (Prowadzący: Karolina Czerwińska, Akademia Młodego Hakera)
  • Wykorzystanie aplikacji mobilnych i narzędzi internetowych w zajęciach z dziećmi i młodzieżą (Joanna Wrońska)

Ponadto, liderzy odwiedzili warszawski FabLab na ulicy Twardej 14/16, gdzie wzięli udział w zajęciach DIY.

Takie spotkania pokazują nam, że jesteśmy w najlepszym możliwym towarzystwie, a potencjał który w Was drzemie, jest nieograniczony.

Powodzenia!