Za nami Dzień Bezpiecznego Internetu 2017 - Fundacja Orange

Wypełnij PIT i przekaż 1% podatku Fundacji Orange!

Wypełnij PIT i przekaż 1% podatku Fundacji OrangeKRS 0000241397Sprawdź - Wypełnij PIT i przekaż 1% podatku Fundacji Orange!

Za nami Dzień Bezpiecznego Internetu 2017

„Razem zmieniamy internet na lepsze”– takie hasło przyświecało tegorocznym obchodom DBI w Polsce i ponad 100 krajach na świecie. Z tej okazji 7 lutego w Warszawie odbyła się konferencja z udziałem specjalistów i ekspertów, którzy podzielili się doświadczeniami i przedstawili dobre praktyki w zakresie działań edukacyjnych o bezpieczeństwie dziecka w sieci.

Dzień Bezpiecznego Internetu obchodzony jest z inicjatywy Komisji Europejskiej od 2004 roku, w ramach programu Safer Internet. Jego celem jest promocja działań na rzecz bezpiecznego i pozytywnego wykorzystywania zasobów internetowych przez dzieci i młodzież.

Krajowe obchody DBI organizuje Polskie Centrum Programu Safer Internet, które tworzy Fundacja Dajemy Dzieciom oraz Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa. Fundacja Orange jest Partnerem Głównym programu Safer Internet, w tym także obchodów DBI.

Podczas spotkania swoje praktyki w zakresie popularyzacji wiedzy o bezpieczeństwie w sieci zaprezentowała Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę, Facebook, NASK, UKE i Fundacja Nowoczesna Polska, a także Fundacja Orange. Znaczącym punktem konferencji była inspirująca debata prowadzona przez Justynę Suchecką, z udziałem młodych internautów, podczas której można było poznać punkt widzenia młodzieży m.in. na temat wykorzystania nowych technologii w szkole, a także postrzegania szans i zagrożeń, jakie daje młodym sieć.

Podczas konferencji została zainaugurowana nowa kampania społeczna Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę Chroń dziecko w Sieci przed szkodliwymi treściami, która uświadamia dorosłym wagę problemu, dostępu dzieci do niebezpiecznych online, a także daje rodzicom praktyczne wskazówki jak zabezpieczyć urządzenie swojej pociechy przed nieodpowiednim dla nich zasobami sieci.

Corocznym Obchodom DBI towarzyszy Konkurs na najlepsze inicjatywy DBI - ponad 1,5 tysiąca szkół, organizacji pozarządowych i placówek oświatowych i kulturalnych w całej Polsce organizuje wydarzenia dla uczniów, mające na celu popularyzację wiedzy i podnoszenie kompetencji w zakresie odpowiedzialnego i mądrego wykorzystania zasobów sieci i technologii.

Serdecznie zapraszamy do udziału i zgłaszania się do akcji za pośrednictwem formularza na stronie www.dbi.pl. Dla lokalnych organizatorów DBI, którzy zgłoszą wyjątkowe inicjatywy na stronie akcji oraz do końca marca 2017 prześlą swoje sprawozdania ze zrealizowanych inicjatyw, czekają nagrody w postaci: ekranu multimedialnego, projektorów, laptopów i głośników bezprzewodowych, które ufundowała Fundacja Orange.

Dla młodych internautów mamy konkurs „DBI Reporter”. Aby wziąć udział w rywalizacji wystarczy przygotować reportaż z obchodów Dnia Bezpiecznego Internetu w swojej szkole do 20 marca. Więcej szczegółów na: www.sieciaki.pl/konkursy.

Razem zmieniamy internet na lepsze!