Otworzyliśmy wysepkę edukacyjną w Centrum Pomocy Dzieciom w Warszawie  - Aktualności - Fundacja Orange

Otworzyliśmy wysepkę edukacyjną w Centrum Pomocy Dzieciom w Warszawie

Od wielu lat nasza fundacja współpracuje z Fundacją Dajemy Dzieciom Siłę, głównie w projektach związanych z bezpieczeństwem dzieci w internecie. Ostatnio odwiedziliśmy wyjątkowe miejsce prowadzone przez naszego partnera – to Centrum Pomocy Dzieciom w Warszawie. Wspólnie z naszymi gośćmi z Francji przekazaliśmy prezent dla jego podopiecznych – multimedialny kącik.

Na wstępie przypominamy, jak wiele nas łączy: Systematycznie włączamy się w konferencje i kampanie realizowane przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę (np. Digital Youth Forum), organizujemy wspólnie Dzień Bezpiecznego Internetu, a nasi wolontariusze korzystają ze scenariuszy Fundacji DDS i na ich podstawie przeszkolili już ponad 53 600 uczniów w zakresie bezpieczeństwa w sieci. Teraz nasza partnerska Fundacja otworzyła Centrum Pomocy Dzieciom.

Nowa placówka, przy ul. Przybyszewskiego 20/24 w Warszawie, oferuje kompleksową pomoc: psychologiczną, prawną oraz medyczną dzieciom - ofiarom przemocy lub wykorzystywania i ich rodzinom. W Centrum mogą liczyć na wsparcie wykwalifikowanych specjalistów: psychiatrów dziecięcych, psychologów i pedagogów doświadczonych w pracy z dziecięcą traumą, prawników towarzyszących dzieciom i ich rodzicom w procedurach prawnych i sądowych, pracowników socjalnych, a także lekarza pediatry. W Centrum znajduje się też pokój, w którym dzieci w bezpieczny i przyjazny sposób mogą zostać przesłuchane.

W nowym budynku pojawiła się również kolorowa poczekalnia W tej wspólnej, jasnej, przestrzeni jest kącik gier i zabaw dla dzieci, wyposażony m.in. w książki i zabawki. Dodaliśmy coś od siebie. :)

10 lipca podarowaliśmy Centrum multimedialny stolik z wyposażony w różne edukacyjne gry i aplikacje. Wśród nich jest nasza mobilna aplikacja „MegaMisja z Psotnikiem”, która uczy najmłodszych podstawowych zasad bezpieczeństwa w sieci (przeczytaj więcej).

Otwarcia Kącika z przyjemnością dokonały Christine Albanel z Wiceprezes Zarządu Orange Francja, Mary Lisa Durban z Fundacji Orange z Francji oraz Ewa Krupa, Prezeska naszej organizacji. Wszystko to przy okazji naszej wizyty studyjnej, w czasie której lepiej poznaliśmy specyfikę tego miejsca i misję, jaka mu przyświeca.

Nowa placówka prowadzona przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę planuje otoczyć kompleksową opieką 300 dzieci i ich rodzin. To drugie z 4 nowoczesnych Centrów Pomocy Dzieciom. Pierwsze powstało we wrześniu 2017 roku w Starogardzie Gdańskim, kolejne wkrótce.

Orange angażuje się w działanie Centrum wspierając prowadzenie Telefonu Zaufania dla Dzieci i Młodzieży 116 111 oraz telefonu pomocowego dla rodziców i nauczycieli w zakresie bezpieczeństwa dzieci w sieci 800 100 100.

Rodzinne zdjęcie podczas otwarcia naszego kącika:)