Start-up dla Młodych. Zgłoś swoją klasę na zajęcia w FabLabie - Aktualności - Fundacja Orange

Start-up dla Młodych. Zgłoś swoją klasę na zajęcia w FabLabie

Do 13 października nauczyciele w szkołach średnich mogą zgłaszać grupy uczniów na inspirujące zajęcia z nowymi technologiami.
Dłoń zrobiona w drukarce 3D

Bezpłatny projekt dla szkół średnich

Startup dla Młodych to propozycja dla uczniów liceów, techników - wszystkich szkół średnich. Celem projektu jest przygotowanie nastolatków na wyzwania życia zawodowego oraz nauka praktycznych umiejętności i zapoznanie z możliwościami warszawskiego FabLab powered by Orange. A są one niemałe. Właściwie każdy, nawet najbardziej szalony pomysł, można przekształcić w projekt i prototyp. Nie potrzeba do tego ani dyplomu inżyniera, ani zaawansowanych i drogich szkoleń. Wystarczą chęci i odrobina determinacji. Kilkadziesiąt przykładów prototypów wykonanych przez twórcze kobiety znajdziecie na stronie Maker Woman.

Przebieg zajęć

Projekt jest podzielony na 2 etapy. W pierwszej części 140 uczniów odwiedzi warszawski FabLab powered by Orange przy ulicy Twardej. Poznają możliwości poszczególnych maszyn oraz dowiadują się, co można stworzyć np. używając drukarki 3d czy frezarki CNC. Mogą także skonsultować kiełkujące pomysły z wykwalifikowanymi trenerami. Drugi etap jest przeznaczony dla 20 osób, które zostaną wybrane z tych, którzy zgłoszą się do kontynuacji. Spędzą w pracowniach więcej czasu i w praktyce nauczą się projektowania 2d i 3d, pracy z ploterem laserowym i drukarkami 3d, korzystania z frezarki CNC, elektronarzędzi. Będą również uczyć się podstaw programowania i elektroniki. Na koniec grupa wspólnie wybierze i wykona cztery prototypy.

Rekrutacja do projektu Start-up dla Młodych

Do 13 października nauczyciele mogą zgłaszać grupy uczniów z warszawskich szkół średnich. Podstawowym kryterium wyboru grupy jest ich motywacja. Jednak sugerujemy, aby zgłaszać osoby zainteresowane majsterkowaniem i nowymi technologiami, które chciałyby wziąć udział także w 2. etapie projektu.

Zgłoś grupę pod adresem https://bit.ly/2mSDz5r

Mamy nadzieję, że niejedna osoba zostanie twórczo zainspirowana i w naszej pracowni powstaną pomysły na innowacyjne startupy przyszłości. Kibicujemy wszystkim uczestnikom! Projekt jest prowadzony przez Stowarzyszenie Robisz.to we współpracy z urzędem miasta st. Warszawy, przy wsparciu Fundacji Orange. Więcej informacji na stronie https://fablabtwarda.pl/aktualnosci/artykul/startup-dla-mlodych