Rusza nabór do akcji edukacyjnej “Code & Share. Programuj z klasą” - Aktualności - Fundacja Orange

Rusza nabór do akcji edukacyjnej “Code & Share. Programuj z klasą”

5 grudnia 2017 o godzinie 10:30 Fundacja ArchitectsPL podejmie próbę ustanowienia rekordu Guinnessa w programowaniu. Takiego rekordu jeszcze na świecie nie było.

Fundacja ArchitectsPL znana dotąd z tworzenia ciekawych rozwiązań społecznych oraz aplikacji dla inteligentnych miast, tym razem stawia na rozwój najmłodszych Polaków. Akcja społeczno-edukacyjna, której są organizatorami skierowana jest do uczniów szkół podstawowych z klas od 4 do 7 w całej Polsce,którzy wspólnymi siłami w tym samym czasie, 5 grudnia 2017 o godzinie 10:30 podejmą próbę ustanowienia rekordu Guinnessa w programowaniu. Takiego rekordu jeszcze na świecie nie było.

Projekt powstał z myślą o potrzebie dzielenia się wiedzą, która ma służyć rozwojowi społecznemu. Edukacja szkolna nie zawsze jest w stanie szybko reagować na zmieniające się potrzeby w zakresie kompetencji cyfrowych. Dlatego mając na uwadze jej znaczenie dla przyszłości rynku pracy jak również i wpływ na rozwój wielu gałęzi przemysłu, pragniemy poprzez naszą inicjatywę promować i rozwijać cyfrowe umiejętności wśród uczniów szkół podstawowych, dzięki którym mogą pokonywać bariery istniejące w środowisku szkolnym lub o charakterze społecznym - mówią Organizatorzy. Kodowanie zwiększa kreatywność,uczy logicznego myślenia, a także współpracy, co jest szczególnie ważne we wczesnym etapie życia człowieka.

Myślenie logiczne, wyobraźnia, algorytmika, grafika, matematyka to tylko niektóre z kompetencji mocno związanych z rozwojem młodego pokolenia. W świecie dóbr niematerialnych kompetencje cyfrowe nie tylko gwarantują pracę ale przede wszystkim kreują nową rzeczywistość. Angażując tysiące Polaków zwracamy uwagę na przyszłość,cyfrową przyszłość, w której dzisiejsze dzieci odegrają kluczową rolę - mówi pomysłodawca akcji Sebastian Grabowski, Prezes Fundacji ArchitectsPL.

Akcja odbędzie się 5 grudnia 2017 roku od godziny 10:30. O tej porze we wszystkich zgłoszonych i zakwalifikowanych do udziału w akcji szkołach rozpocznie się lekcja programowania. Konspekt lekcji przygotowali eksperci z dziedziny programowania, przy współpracy z kadrą pedagogiczną. Z racji na zamiar ustanowienia rekordu Guinnessa akcja odbywać się będzie z zachowaniem zasad, zgodnymi z regulaminem Guinness World Records. Uczestników do udziału w akcji mogą zgłaszać Dyrektorzy Szkół Podstawowych z całej Polski, za pośrednictwem formularza dostępnego na stronie www.programujzklasa.pl, po uprzednim zapoznaniu się z regulaminem akcji (również dostępny na stronie). Zgłoszenia przyjmowane są do 10 listopada 2017 roku, do godziny 23:59. Dla Szkół biorących udział wakcji Organizator zapewnia wsparcie merytoryczne.

Współorganizatorami akcji są: Fundacja Szkolna oraz Miasta: Warszawa, Gdańsk, Płock, Lublin, Poznań, Siemiatycze. Akcja wspierana jest przez instytucje publiczne: Ministerstwo Edukacji Narodowej, Urząd Komunikacji Elektronicznej, Polską Izbę Informatyki  iTelekomunikacji, Polskie Towarzystwo Informatyczne oraz Fundację Orange.

TRZYMAMY KCIUKI!