Przygotowaliśmy karcianą grę edukacyjną - Aktualności - Fundacja Orange

Przygotowaliśmy karcianą grę edukacyjną

Wszystkich rodziców, którzy chcą zadbać o bezpieczeństwo w internecie zapraszamy do wspólnej zabawy z dzieckiem. Fundacja Orange stworzyła prostą grę, która uczy bezpiecznych zachowań w sieci. Gra przeznaczona jest dla 2-4 osób, dla dzieci w wieku od 7 lat.

Zasady gry

Wydrukuj plansze, potnij je na karty i zagraj ze swoim dzieckiem. Najpierw ustalcie nagrodę dla zwycięzcy, coś, co lubicie i będziecie mogli zrobić wspólnie – np. wspólne wyjście do kina albo na lody. Nic tak nie mobilizuje, jak odrobina rywalizacji i perspektywa nagrody;)

Potasujcie karty i ułóżcie je w 1 stos. Jako pierwszy odpowiada najmłodszy gracz. Osoba z jego lewej strony ciągnie kartę i na głos czyta pytanie oraz proponuje 4 odpowiedzi ( zawsze 1 jest prawidłowa). Jeśli padnie prawidłowa odpowiedź (odpowiedzi znajdziecie na karcie z instrukcją), kolejna osoba z lewej strony czyta pytanie dla swojego sąsiada i tak dalej zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Każda prawidłowa odpowiedź to 1 punkt, nieprawidłowa – 0 punktów. Wygrywa osoba z największą liczbą punktów.

Karty do gry Bezpiecznie Tu i Tam na stronie w formacie A4

Karty do gry Bezpiecznie Tu i Tam na stronie w formacie A3

Więcej o bezpieczeństwie dzieci w sieci

Na stronie www.fundacja.orange.pl/kurs znajdziecie także specjalny kurs dla rodziców, który pomoże Wam przygotować się do zabawy i do rozmowy z dzieckiem o bezpiecznych zachowaniach w sieci. Powodzenia!