Otworzyliśmy setną Pracownię Orange! - Fundacja Orange

Otworzyliśmy setną Pracownię Orange!

1 lutego, w miejscowości Kozerki, otworzyliśmy symboliczną setną Pracownię Orange. To jedna z 26 nowych, multimedialnych świetlic, które funkcjonują w najmniejszych miastach i wsiach w całej Polsce.

- Fundując setną Pracownię chcemy uczcić stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości i pokazać poprzez oddolne, obywatelskie inicjatywy nowoczesny wymiar patriotyzmu. Widzimy, że program już na etapie przygotowania zgłoszeń jednoczy i mobilizuje lokalne społeczności. Cieszę się, że tworzymy w ten sposób nie tylko miejsca, gdzie można za darmo skorzystać z internetu, ale coś o wiele bardziej wartościowego: lokalne centra aktywności społecznej - powiedział obecny na symbolicznym otwarciu Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Setna Pracownia Orange w Kozerkach, jako jedna z 26 nowych lokalizacji, została wybrana w otwartym głosowaniu przez internautów w trzeciej edycji programu. Oddano na nią ponad 18 tysięcy głosów, czyli 30-krotność liczby mieszkańców. Jej otwarcie było zarazem uroczystym uruchomieniem 3. edycji ogólnopolskiego programu. W ramach programu każda ze stu stworzonych placówek otrzymała komputery, bezpłatny internet, konsolę do gier, telewizor LCD, a także meble oraz pomoce dydaktyczne (m.in. roboty edukacyjne, dzięki którym dzieci i młodzież będą uczyć się programowania). Fundacja Orange zorganizuje w Pracowniach wkrótce warsztaty cyfrowe z druku 3d i modelowania. - Każda pracownia ma swój charakter, ale wszystkie łączy lokalne zaangażowanie i praca z nowymi technologiami. Konkretne działania zależą od potrzeb społeczności. Przygotowują młode pokolenie do wyzwań zmieniającego się rynku pracy, przeciwdziałają cyfrowemu wykluczeniu osób dorosłych, w tym seniorów – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange. Małgorzata Kowalewska, koordynatorka Pracowni Orange dodaje: aż 3/4 osób odwiedzających Pracownie to dzieci i młodzież. To oni najczęściej aktywnie współtworzą realizowane później projekty. Są to m.in. warsztaty (fotograficzne, nowych technologii, kodowania), akcje charytatywne, działania społeczne oraz imprezy plenerowe. Co trzecia Pracownia organizuje zajęcia z programowania.

Pracownie są też miejscem, gdzie mieszkańcy wspierani przez lokalnych liderów mogą realizować własne pomysły. W ubiegłym roku projekty zaproponowane przez samych mieszkańców były realizowanie w ponad połowie działających już Pracowni.

Lokalni liderzy Pracowni mają szansę rozwijać swoje umiejętności: aż 70% z nich czuje, że dzięki udziałowi w programie zwiększyło swoje kompetencje cyfrowe, a 83% deklaruje, że zdobyli nowe umiejętności w obszarze animowania lokalnych społeczności.

Sto Pracowni Orange w całym kraju to rezultat trzech edycji programu. Łącznie, od 2012 roku, o multimedialną pracownię walczyło niemal 2 tys. miejscowości. W rywalizacji internauci oddali w sumie blisko 4,5 mln głosów. Głosowanie na Pracownie pokazuje, jak wielki potencjał drzemie w małych miejscowościach. W ostatniej, trzeciej edycji wystartowało 201 lokalnych grup z miejscowości w całym kraju. Spośród nich wyłoniono 26 zwycięskich lokalizacji.

Program Pracownie Orange, prowadzony przez nas, jest objęty patronatem Ministerstwa Cyfryzacji.

Chcesz być na bieżąco z tym, co dzieje się w Pracowniach Orange? Zajrzyj na stronę www programu.