Od tej aplikacji warto rozpocząć swoją przygodę z telefonem lub tabletem! - Fundacja Orange

Od tej aplikacji warto rozpocząć swoją przygodę z telefonem lub tabletem!

Jak w atrakcyjny sposób przekazać dzieciom informacje o bezpieczeństwie w sieci czy umiejętności poszukiwania informacji? Odpowiedzią jest MegaMisja z Psotnikiem, aplikacja mobilna Fundacji Orange, która zbiera pozytywne recenzje nauczycieli i rodziców.

Aplikację pobierzecie za darmo: iOS - TUTAJ, Android - TUTAJ.

Na czym to polega?

MegaMisja z Psotnikiem łączy wesołe gry z solidną edukacją w przyjaznym wydaniu. Jest przeznaczona dla dzieci w wieku 6-9 lat, które często wiele czasu spędzają przed ekranami urządzeń.

Młody użytkownik dostaje poważne zadanie – musi zaopiekować się Psotnikiem, wesołą sztuczną inteligencją. Może karmić go, myć, głaskać, ubierać. Może też stworzyć galerię z różnymi przebraniami Psotnika. Zdobywa prezenty i urządza pokój swojego stworka. Musi nauczyć go życia w Cyfrowym Laboratorium. Aby osiągnąć ten cel, w kolejnych poziomach wypełnia krótkie zagadki, quizy i memo oraz odblokowuje minigry. Całość utrzymana jest w przyjaznej, wesołej szacie graficznej. Nawigację po grze wspiera lektor, więc korzystanie z aplikacji nie wymaga umiejętności czytania.

Dzieci uczą się nowych technologii, i nie tylko

Aplikacja błyskawicznie zyskała uznanie użytkowników. Zdaniem Dagmary Hicks, popularnej blogerki parentingowej z bloga CalaReszta.pl, która testowała ze swoimi pociechami aplikację, to znakomite narzędzie, aby nauczyć dzieci… troski o innych. - Moje sześciolatki przechodzą teraz taki etap, w którym pragną opiekować się kimś młodszym. Wykazują się cierpliwością i zabieganiem o względy maluszka. W tej roli Psotnik sprawdza się idealnie. Można się nim opiekować, a jednocześnie wspólnie zdobywać wiele pożytecznych umiejętności. Staje się nie tylko młodszym bratem, ale i fajnym kolegą. Mam poczucie, że czas, jaki moje dzieci spędzają na zabawie z Psotnikiem, nie jest jałowym gapieniem się w ekran. W ciągu ostatnich kilki tygodni, w czasie których testowaliśmy aplikację, moje dzieciaki nie tylko pokochały Psotnika, ale i zdobyły szereg nowych umiejętności. Oczywiście z pomocą mamy, która siedzi i czeka na swoją kolej gry. Takie zabawy z dziećmi to ja lubię. Psotnik ostatecznie mnie przekonał, że aplikacje mobilne dla dzieci mogą być fajne i mądre – pisze.

Jej zdanie podziela Marlena Wróblewska – ekspertka parentingowa z bloga Makoweczki.pl, której dzieci zauroczyły się aplikacją. - Aplikacja oprócz warstwy edukacyjnej jest także doskonałą zabawą. Nie jest banalnie prosta, ale także nie jest za trudna (Lenka kilka razy potrzebowała mojej pomocy). Jest to także dobry moment, żeby porozmawiać z dziećmi o tematach technologicznych, a także zagrożeniach wynikających z ich użytkowania – puentuje.

* * *

MegaMisja z Psotnikiem jest propozycją przygotowaną w ramach programu MegaMisja, który działa obecnie w 600 szkołach w całej Polsce. Uczniowie przechodzą gruntowny kurs edukacji medialnej i cyfrowej: uczą się odróżniać prawdziwe informacje od fałszywych, tworzą swoje filmy, poznają sposoby ochrony przed niebezpieczeństwami w sieci i zgłębiają wiele innych zagadnień. Wszystko to jest zawarte w atrakcyjnej fabule z Psotnikiem, Julką i Kubą. Dzięki nowej aplikacji Fundacji Orange, mogą samodzielnie, w przyjaznej grze, dalej zgłębiać ciekawostki cyfrowego świata.