Nagroda dla ekipy z FabLab powered by Orange - Fundacja Orange

Nagroda dla ekipy z FabLab powered by Orange

10 000 € trafi do twórców innowacyjnej aplikacji, nagrodzonej w konkursie #IMake4MyCity

Jury konkursu #IMake4MyCity organizowanego przez francuską Fundację Orange doceniło projekt ReCycle! stworzony przez zespół z warszawskiego FabLab powered by Orange. Dzięki wyróżnieniu, laureaci dostaną 10 000 € grantu przeznaczonego na rozwój projektu.

Co będzie owocem pracy zespołu? Mobilna aplikacja ReCycle!, która pomoże dowiedzieć się, co zrobić z niepotrzebnymi opakowaniami. Pisaliśmy o niej wcześniej. Jej działanie będzie polegało na prostych krokach:

1. Użytkownik skanuje kod kreskowy produktu
  2. Dostaje informację o możliwych wykorzystaniach opakowania - zarówno metodach upcyclingu, ja i miejscach zbierających surowce
  3. Użytkownik może sam zasilić bazę o kolejne informacje.

Twórcy aplikacji wspierają idee re-use i zero waste, starają się ponownie wykorzystywać przedmioty. FabLab jest miejscem, w którym powstał już niejeden twórczy koncept ponownego wykorzystania odpadów.

Autorzy aplikacji to młodzi ludzie zgromadzeni w warszawskim fablabie, którzy uczestniczyli m.in. w projektach Maker Woman i Startup Jump oraz członkowie stowarzyszenia Robisz.to: Karolina Guzek, Maciek Naskręt, Nadia Dobrowolska-Muszyńska, Piotrek Adamczyk, Adrian Szewczak, Marcel Kamiński, Mirella Murawska, Bruno Podsiadło, Konrad Wieczorek.

Warto dodać, że zostali oni wybrani spośród 16 ekip z 8 krajów. Oprócz polskiego zespołu, wyróżnienia otrzymała także:

1. ekipa z Tunezji, która zaprezentowała cyfrowo sterowną farmę warzyw i owoców
  2. zespół z Demokratycznej Republiki Konga, który zaprojektował inteligentny kran sterowany bezdotykowo. Dzięki zastosowaniu fotokomórek pomoże w zatrzymaniu chorób, które mogą rozprzestrzeniać się nawet przez dystrybutor do mydła czy kran.

Serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym.