Mega Dzień Dziecka w salonach Orange  - Aktualności - Fundacja Orange

Mega Dzień Dziecka w salonach Orange

Połączenie edukacji oraz zabawy opartej na technologii rozszerzonej rzeczywistości to niespodzianka przygotowana przez Orange dla najmłodszych z okazji ich święta.

Wystarczy wraz z dzieckiem odwiedzić najbliższy salon Orange 1-4 czerwca i odebrać zestaw kart z postaciami, które ożywają w smartfonie dzięki specjalnej aplikacji. Dodatkowo, 1000 pierwszych dzieci, które poprawnie rozwiążą quiz o  bezpieczeństwie online, może pobrać bezpłatnego audiobooka autorstwa popularnego pisarza dziecięcego Grzegorza Kasdepke.

Już ponad 84% pięcio- i sześcioletnich dzieci korzysta z urządzeń mobilnych, a jedna czwarta najmłodszych robi to codziennie. W przypadku starszych dzieci, odsetek ten wzrasta. Ważne, aby już od najmłodszych lat pomóc dzieciom w bezpiecznym odkrywaniu cyfrowego świata i pokazywać edukacyjny potencjał internetu. Dzięki temu w przyszłości nowe technologie będą sojusznikiem dzieci w nauce, rozwijaniu pasji, budowaniu społeczności  – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange. Stąd nasz pomysł na Mega Dzień Dziecka w salonach Orange, czyli akcję, która w atrakcyjny sposób zachęca najmłodszych do nauki zasad bezpieczeństwa online.

W 753 salonach Orange w całej Polsce czeka na dzieci po 40 zestawów kart z bohaterami MegaMisji, czyli programu edukacji cyfrowej Fundacji Orange dla szkół podstawowych. Postacie z kart mogą ożyć w rozszerzonej rzeczywistości. Wystarczy pobrać za pomocą QR kodu na karcie aplikację na smartfona z systemem Android i nakierować kamerę na kartę. Julka, Kuba i Psotnik od września 2017 roku pomogą tysiącom dzieciom z 600 szkół poznać zasady netykiety, nauczą je ochrony prywatności w sieci i kreatywnego korzystania z nowych technologii. Dzięki akcji w salonach Orange, postacie mogą zagościć w smartfonie każdego dziecka i zachęcić je do rozwiązania edukacyjnego quizu.

Tysiąc pierwszych dzieci, które poprawnie rozwiążą quiz o bezpieczeństwie online, otrzyma specjalny kod do bezpłatnego pobrania jednego z siedmiu audiobooków Grzegorza Kasdepke, popularnego autora książek dla dzieci i ambasadora MegaMisji. Książki do słuchania nie tylko uprzyjemnią czas najmłodszym, na przykład podczas wakacyjnych podróży, ale też mają wartość edukacyjną. Uczą, jak radzić sobie z emocjami, jak stawiać granice, jak odnaleźć się w różnych sytuacjach życiowych.

Akcja Mega Dzień Dziecka to jedna z wielu inicjatyw Fundacji Orange, dzięki którym najmłodsi poznają świat nowych technologii. W Pracowniach Orange mieszkańcy 75 miejscowości korzystają z multimedialnych świetlic otwartych dla społeczności, a w programie #SuperKoderzy uczniowie z klas 4-6 uczą się kodowania na lekcjach innych niż informatyka. Edukację cyfrową w szkołach wspiera również Orange Polska. Na mocy porozumienia z Ministerstwem Cyfryzacji, Orange Polska w trzy lata podłączy ponad 4,5 tys. placówek szkolnych do sieci światłowodowej, dając im dostęp do internetu o prędkości co najmniej 100 Mb/s

Regulamin akcji dostępny na: www.megamisja.pl/app