Lekcja:Enter zaprasza placówki doskonalenia nauczycieli do współpracy. - Fundacja Orange

Lekcja:Enter zaprasza placówki doskonalenia nauczycieli do współpracy.

Rusza kolejny nabór partnerów do projektu Lekcja:Enter. Granty mogą pozyskać ośrodki doskonalenia nauczycieli, aby realizować cykl szkoleń dla nauczycieli w swoim regionie i przygotować ich do prowadzenia zajęć szkolnych z wykorzystaniem nowych technologii i e-zasobów.

• Lekcja:Enter to największy program edukacji cyfrowej dla szkół. Mamy co robić, bo ze szkoleń skorzysta aż 75 tys. nauczycieli w całym kraju. Chcemy dotrzeć do wielu miejsc w Polsce, także małych miast i wsi. A zatem zapraszamy ośrodki doskonalenia nauczycieli do współpracy przy tym ogromnym przedsięwzięciu.

Na realizację szkoleń możecie pozyskać grant. Na wnioski do 3.edycji konkursu grantowego czekamy do 12 listopada 2020 r. do godz. 12:00 . Aplikacje te składajcie przez stronę projektu: www.lekcjaenter.pl . Tam też znajdziecie bardziej szczegółowe informacje i dokumenty. Kwota grantu waha się od 150 tys. zł do 450 tys. Szkolenia zaczną się w marcu 2021.

Dla zainteresowaniem aplikowaniem o grant organizujemy specjalne webinarium. Już we wtorek 13 października od 12:00 do 13:30. Omówimy na nim założenia i zasady konkursu grantowego i pokażemy korzyści z udziału w projekcie Lekcja:Enter. Szczegóły rejestracji i logowania się na webinarium można śledzić na stronie projektu.

O grant mogą starać się placówki doskonalenia nauczycieli – same lub w partnerstwie z jednostkami samorządu terytorialnego, uczelniami i organizacjami pozarządowymi. Ale jedna placówka może być partnerem w maksymalnie 7 projektach grantowych.

Wnioski w tej edycji mogą składać ośrodki z 12 województw: dolnośląskiego, lubelskiego, lubuskiego, łódzkiego, małopolskiego, mazowieckiego, podkarpackiego, śląskiego, świętokrzyskiego, warmińsko-mazurskiego, wielkopolskiego oraz zachodniopomorskiego. Lub z innych województw, ale ich projekt szkoleniowy musi być realizowany w jednym z tych 12 regionów.

Placówki, którym przyznamy granty, otrzymają także wsparcie merytoryczne – eksperci programu Lekcja:Enter przygotują trenerów w placówce doskonalenia nauczycieli do prowadzenia szkoleń dla nauczycieli.

Razem z Fundacją Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego i Instytutem Spraw Publicznych, serdecznie zapraszamy do aplikowania o granty i do udziału w tym ogromnym przedsięwzięciu. Lekcja:Enter może zmienić polskie szkoły i przygotować je do prowadzenia zajęć, które będą dostosowane do potrzeb dzieci i młodzieży wychowującej się w erze cyfrowej. I pozwoli nauczycielom rozwinąć niezbędne do tego nowoczesne kompetencje.

null