Kolejne 250 szkół ruszy w MegaMisję, by poznać nowe technologie - Fundacja Orange

Kolejne 250 szkół ruszy w MegaMisję, by poznać nowe technologie

Właśnie zakończyliśmy rekrutację do drugiej edycji naszego największego programu edukacyjnego skierowanego dla szkół podstawowych - MegaMisji. Zwycięskie 250 placówek od września będzie realizować zajęcia, które nauczą najmłodszych kreatywnego i bezpiecznego korzystania z nowych technologii.

Dotychczas w programie brało udział 350 szkół z całej Polski. Zrealizowano już ponad 13 tysięcy zajęć podnoszących cyfrowe kompetencje najmłodszych. Podczas cotygodniowych lekcji dzieci zdobywały kompetencje z 10 obszarów tematycznych. Teraz kolejne grupy nauczą się m.in.:

1. Jak szukać informacji w różnych źródłach
  2. Jak bezpiecznie prezentować się w sieci
  3. Czym różni się przekaz audio od przekazu video
  4. Jakie prawa przysługują autorowi
  5. Jak edytować proste grafiki
  6. Jak bezpiecznie komunikować się przez media
  7. Czym różni się reklama od informacji
  8. Jak nagrać i odtworzyć plik video
  9. Czym różni się uwiecznienie od upublicznienia wizerunku

-Tak ważne dziś kompetencje cyfrowe dzieci mogą zdobyć poprzez zabawę. Robimy wszystko, by była to świetna i niezapomniana przygoda. Gwarantuje to przebywanie w cyfrowym laboratorium z Julką, Kubą i Psotnikiem. Już wkrótce przekonają się o tym kolejne szkoły. Nie możemy się doczekać, kiedy dołączą do naszej MegaMisyjnej społeczności. – mówi Krzysztof Kosiński, koordynator programu z Fundacji Orange.

W czasie trwania MegaMisji, realizując kolejne obszary tematyczne, dzieci zdobywają nagrody dla swojej szkoły – tablety, kreatywne zestawy plastyczne, pakiety książek i gier planszowych oraz zestawy zabawek edukacyjnych i audiobooków. Do programu przyjęliśmy 250 szkół. Na listę rezerwową wpisaliśmy 17 placówek. Wciąż mają one szansę na wzięcie udziału w programie. Zgodnie z regulaminem, gdy zrezygnuje któraś ze szkół znajdujących się na liście rankingowej, zaprosimy szkoły z listy rezerwowej.

Lista Rankingowa