Fundacja Orange wspiera We Are Museums - Fundacja Orange

Fundacja Orange wspiera We Are Museums

Po co nowe technologie w muzeum? Jak wykorzystać je w komunikacji z publicznością? O tym będziemy rozmawiać w czasie międzynarodowej konferencji "We Are Museums"(5-6 czerwca w Warszawie). Maria Adamiec, koordynatorka Akademii Orange, podzieli się z uczestnikami spotkania sposobami na angażowanie dzieci w działania, łączące kulturę i nowe technologie.

Konferencja "We Are Museums"  jest skierowana do osób zaangażowanych w świat kultury, studentów i badaczy, którzy chcą poznać najnowsze idee i trendy ze świata muzeów. Organizatorzy spodziewają się około 150 osób głównie z krajów państw bałtyckich, Polski i Skandynawii. Miejscem spotkania jest Państwowe Muzeum Etnograficzne oraz Zachęta - Narodowa Galeria Sztuki. Pierwsza odsłona konferencja miała miejsce w zeszłym roku w Wilnie.

Wydarzenie wypełnią prelekcje i warsztaty prowadzone przez grono ekspertów i pionierów w swoich dziedzinach. Swoją wizją i doświadczeniami na polu angażowania publiczności oraz tworzenia muzeów nawiązujących bliskie więzi z publicznością podzielą się m.in.: Seb Chan (Smithsonian Cooper-Hewitt, National Design Museum, USA), Andrew Lewis (Victoria & Albert Museum, W. Brytania), Becky Manson (Tate, W. Brytania), Mirjam Wenzel (Jewish Museum, Niemcy), Kajsa Hartig, (Nordiska Museet, Szwecja), Sarah Hromack (Whitney Museum of American Art, USA), Silvia Filippini-Fantoni (Indianapolis Museum of Art, USA), Elise Albenque (Palace of Versailles, Francja).

„We Are Museums” jest wspierane przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Fundację Orange, Institut Francais, British Council, Goethe Institut, Narodowy Instytut Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów, Invasioni Digitali, Herito oraz Nemo.

Organizatorami konferencji są Buzzeum, Claire Solery oraz Moiseum. Wydarzenie odbywać się będzie wyłącznie w języku angielskim.