Dzień Bezpiecznego Internetu 2021 - Aktualności - Fundacja Orange

Dzień Bezpiecznego Internetu 2021

Włączamy się w Dzień Bezpiecznego Internetu – włącz się i Ty! Zgłoś inicjatywę, weź udział w konferencji online i webinarze z Lekcją:Enter
Uśmichnięty smartfon ze znaczkiem wifi oraz planety

Dzień Bezpiecznego Internetu jest obchodzony od 2004 roku, a zainicjowała go Komisja Europejska. W Polsce wydarzenie organizuje Polskie Centrum Programu Safer Internet, które tworzą państwowy instytut badawczy NASK oraz Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę. Fundacja Orange jest głównym partnerem tego wydarzenia. DBI ma na celu przede wszystkim inicjowanie i propagowanie działań na rzecz bezpiecznego dostępu dzieci i młodzieży do zasobów internetowych, zaznajomienie rodziców, nauczycieli i wychowawców z problematyką bezpieczeństwa online oraz promocję pozytywnego wykorzystywania internetu.

Webinar dla nauczycielek i nauczycieli 4 marca

Poza konferencją i zgłaszaniem inicjatyw - o czym piszemy poniżej - szczególnie zapraszamy na webinar dla nauczycieli i nauczycielek webinar o tym, jak zadbać o relacje wśród uczniów najmłodszych klas oraz, jak wykorzystać materiały online jako podstawę do poruszania ważnych dla dzieci tematów i ciekawej realizacji podstawy programowej. Spotkanie w formie online odbędzie się już 4 marca o godzinie 17.00. Zapisy prowadzone są na stronie DBI.
Webinar poprowadzi Wioletta Matusiak, konsultantka merytoryczna ds. edukacji wczesnoszkolnej w projekcie Lekcja:Enter, który wspiera nauczycieli w prowadzeniu lekcji z wykorzystaniem cyfrowych narzędzi tak, ab były jak najlepiej dostosowane do potrzeb dzisiejszych uczniów.

Zgłoś inicjatywę

Zachęcamy szkoły, organizacje pozarządowe, firmy i osoby prywatne do wspierania DBI przez organizację lokalnych inicjatyw na rzecz bezpieczeństwa młodych internautów (m.in. zajęć edukacyjnych, kampanii informacyjnych, konkursów).

Dla lokalnych organizatorów akcji DBI przygotowana zostanie propozycja materiałów edukacyjnych i promocyjnych, dostępna w formie online: gotowe propozycje lekcji zdalnych do przeprowadzenia z uczniami, webinaria dla nauczycieli i osób pracujących z dziećmi wspierające ich w przygotowaniu zdalnych zajęć, banery oraz inne grafiki do wykorzystania podczas realizacji i promocji DBI.

Zgłoś inicjatywę tutaj:

Konferencja 9 lutego

Tegoroczna konferencja z okazji Dnia Bezpiecznego Internetu obędzie się online 9 lutego. Zapraszamy na nią przedstawicieli sektora edukacyjnego, organizacji pozarządowych oraz praktyków pracujących z dziećmi. Szczegóły na temat wydarzenia można znaleźć tutaj: https://www.saferinternet.pl/dbi/konferencja-dbi.html

9.02.2021 godz. 17.00-20.30

Transmisja odbędzie się na stronie dbi.pl oraz profilach w serwisach Facebook i YouTube (bez konieczności wcześniejszej rejestracji)

Prowadzenie: Justyna Suchecka
17.05 - 17.25 Powitanie
17.25 - 17.40 Anna Rywczyńska, NASK, Szymon Wójcik, FDDS - Dzień Bezpiecznego Internetu w Polsce i na świecie
17.40 - 18.05 Co gry robią dzieciom? - dr Tomasz Rożek, blog “Nauka - to lubię”,
18.05 - 18.30 Dzieci, rodzice i ekrany w czasie pandemii - Agnieszka Stążka-Gawrysiak, blog “DyleMatki”
18.30 - 18.55 Samodzielnie, nie znaczy dobrowolnie – treści internetowe wytworzone przez młodzież - Martyna Różycka, NASK -
18.55 - 19.20 Ta dzisiejsza młodzież, czyli dlaczego warto rozmawiać o Discordzie i TikToku?
- dr Karol Jachymek, SWPS -
19.20 - 19.40 Moc sojuszników przeciwko homofobicznej przemocy rówieśniczej - Łukasz Wojtasik, FDDS
19.40 - 20.00 Psychologiczne i społeczne konsekwencje izolacji społecznej oraz edukacji zdalnej u dzieci, młodzieży i ich rodzin - Aleksandra Hapcar, psychoterapeutka
20.00 - 20.30 Recital jazzowy online. Zespół w składzie:

• Agnieszka Wilczyńska - wokal
  • Robert Majewski - trąbka
  • Bogdan Hołownia - piano
  • Wojciech Pulcyn - kontrabas

20.05 - 20.35 Równoległe czaty live z prelegentami na stronie dbi.pl. Możliwość zadynia pytań i dyskusji ze wszystkimi prezentującymi

W trakcie konferencji będziemy mieli również łączyć się z ekspertami i specjalnymi gośćmi, m.in.:
- Martą Wojtas, FDDS, Poradnia psychologiczna "Dziecko w sieci"
- Martą Łuczyńska, Fundacja Szkoła z Klasą, Projekt "Asy Internetu"
- Projektem "Przystań w sieci", Facebook Polska
- Uczniem ze szkoły, w której działa Samsung EduLab
- Uczniami aktywnymi w Kongresie Młodych Internautów.