Dla nauczycieli: programy, zasoby online, materiały - Fundacja Orange

Dla nauczycieli: programy, zasoby online, materiały

Fundacja Orange od 15 lat działa na rzecz nowoczesnej edukacji dzieci i młodzieży. Troszczy się o ich przyszłość w cyfrowym świecie, a w rozwoju kompetencji wspiera także nauczycieli. Zobaczcie, jaką mamy dla Was ofertę.

MegaMisja

to program, który prowadzimy dla nauczycieli i uczniów klas 1-3 ze szkół w całej Polsce. W czasie dziesięciomiesięcznego cyklu atrakcyjnych zajęć uczniowie kształtują zdrowe nawyki cyfrowei uczą się, jakie treści można publikować w sieci, jak chronić swoją prywatność, przestrzegać netykiety, praw autorskich, jak znaleźć wiarygodne informacje w sieci, zabezpieczać urządzania i jak zachować umiar w aktywnościach online.

Scenariusze zajęć są zgodne z podstawą programową, a za wykonanie kolejnych etapów szkoła otrzymuje nagrody: tablety, pomoce edukacyjne, gry i książki. Zajęcia odbywają się w dużej części bez użycia elektroniki; stawiamy na współpracę, dyskusję i dobrą zabawę. Pomaga w tym fabuła programu: każda lekcja rozpoczyna się od animowanej bajki, której akcja rozgrywa się w Cyfrowym Laboratorium, w którym narozrabiał niefrasobliwy Psotnik, a uczniowie są zaproszeni do naprawienia kolejnych szkód.

Dotychczas w MegaMisji wzięło udział 1100 szkół i 27000 uczniów.

Nabór nowych szkół do programu odbywa się wiosną.

#SuperKoderzy

to ogólnopolski program edukacyjny Fundacji Orange, który jest przeznaczony dla szkół podstawowych oraz uczniów klas 4-8. Na zajęciach dzieci uczą się programowania, podstaw robotyki czy budowy stron internetowych. Poznają świat nowych technologii nie tylko na informatyce, ale również na lekcjach przyrody, historii, języka polskiego, muzyki, matematyki czy języków obcych. Języki programowania, roboty czy inne technologie stają się więc narzędziem przydatnym do zgłębiania wiedzy.

Od nauczycieli, którzy zgłaszają się do programu, nie wymagamy specjalistycznych umiejętności. Uczestniczą oni w szkoleniu, otrzymują scenariusze zajęć i bieżące wsparcie. Z kolei szkoła otrzymuje grant na zakup sprzętu potrzebnego do realizacji danej ścieżki.

Dotychczas z programu skorzystało 10 000 dzieci w 500 szkołach. W aktualnym roku szkolnym dołącza do nich kolejne 140 szkół.

Nabór nowych placówek do programu odbywa się wiosną, ale już teraz możecie wykorzystać scenariusze lekcji.

Lekcja:Enter”

Projekt edukacji cyfrowej, który powstał po to, żeby wspierać nauczycieli szkół podstawowych i ponadpodstawowych w prowadzeniu atrakcyjnych, nowoczesnych lekcji z wykorzystaniem narzędzi cyfrowych.

Zapraszamy nauczycieli oraz dyrektorów ze szkół podstawowych i ponadpodstawowych z całej Polski na bezpłatne szkolenia, które prowadzą wybrane w poszczególnych województwach organizacje, instytucje i firmy szkoleniowe. Ich wykaz znajduje się tutaj.

Na szkolenia można zgłaszać się przez cały rok, a ich harmonogram dostosowany jest do rytmu pracy szkoły.

„Lekcja:Enter” realizowana jest przez partnerstwo trzech organizacji: Fundację Orange (lider), Fundację Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego oraz Instytut Spraw Publicznych. Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa.

Więcej informacji o projekcie na stronie programu.

Zasoby online – skorzystajcie!

Gdy wybuchła pandemia, utworzyliśmy dla Was serię wydarzeń i aktywności online. Chcieliśmy poprzez nie wesprzeć nauczycieli i uczniów w trudnej i nowej sytuacji zdalnej nauki. Wszystkie materiały są wciąż dostępne online, a linki do nich znajdziecie poniżej.

1. Jak prowadzić zdalne lekcje to 6 nagranych webinariów, przeznaczonych dla nauczycieli klas 1-3, prowadzonych przez ekspertkę edukacyjną – Aleksandrę Schoen-Kamińską. Dowiecie się z nich m.in. jak prowadzić zdalne lekcje, jak w nauczaniu korzystać z Dysku Google, jak generować karty pracy, tworzyć narzędzia grywalizacji, obsługiwać platformę Genially i korzystać z otwartych zasobów edukacyjnych.

2. Poranki z #SuperKoderami były zorganizowane z myślą o uczniach, którzy pozostawali w domu. W ramach cyklu zajęć w Scratchu pokazaliśmy, jak tworzyć własne animacje, interaktywne kartki, a nawet proste gry retro – platformówki czy Arkanoida.

3. Tutoriale o Scratchu to 8 prostych filmów, które w przyjazny sposób wprowadzą nauczyciela w najważniejsze funkcje Scratcha. Spróbujcie!

4. Scenariusze zajęć #SuperKoderzy – wszystkie scenariusze zajęć, które wprowadzają elementy programowania na zajęcia z poszczególnych przedmiotów, są bezpłatnie dostępne na otwartej licencji Creative Commons. Wystarczy je pobrać i wprowadzać w życie!

Materiały przygotowane w ramach projektu „Lekcja:Enter” wraz z Fundacją Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego:

1. Materiały pomocne w nauczaniu online, czyli zapis webinariów o tym, jak uczyć zdalnie, o doświadczeniach edukacji domowej w nauce zdalnej, o wsparciu dla uczniów w czasie pandemii oraz tutoriale o wykorzystaniu narzędzi cyfrowych do pracy z uczniami.

2. Jak wdrożyć Office 365 lub G Suite w 10 dni? Praktyczny poradnik o tym, jak wprowadzić do szkoły platformę do pracy online.

3. Edukacja hybrydowa – metody i narzędzia – zapis webinarium prowadzonego przez Tomasza Tokarza – eksperta od wykorzystania technologii w edukacji, trenera i wykładowcy – organizowanego wspólnie ze Związkiem Nauczycielstwa Polskiego

Autor:

Opublikował: Fundacja Orange