Czy o prawach dziecka pacjenta wiecie wszystko? Co robi Kuba i Buba w Bajkowych Kącikach? - Fundacja Orange

Do dzieci w szpitalnych Bajkowych Kącikach trafiło 100 książeczek „Kuba i Buba w szpitalu..”, a wszystko to dzięki współpracy z Rzecznikiem Praw Pacjenta i wolontariuszom Fundacji Orange.

„Kuba i Buba w szpitalu, czyli o prawach dziecka - pacjenta niemal wszystko” to świetne źródło wiedzy dla dzieci, jak również rodziców- jak oswoić nową sytuację, jaką jest znalezienie się w szpitalu. Pan Grzegorz Kasdepke, autor książki, prowadzi nas przez zabawne przygody małych bohaterów, którzy dowiadują się m.in., czym jest tajemnica lekarska i jakie zabiegi wykonuje się w szpitalu.

Książeczki trafiły w ręce dzieci przebywających w szpitalach, czyli dokładnie tam, gdzie są najbardziej potrzebne, aby oswoić, wyjaśnić, uczynić sytuację bardziej zrozumiałą i komfortową. Trafiły do odremontowanych przez Wolontariuszy świetlic Bajkowych Kącików – w 5ciu placówkach leczniczych tj. Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, Instytut CZMP w Łodzi, Klinika Okulistyki Dziecięcej z Ośrodkiem Leczenia Zeza i Klinika Otolaryngologii Dziecięcej w Białymstoku oraz Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lubartowie i Instytut Matki i Dziecka w Warszawie. Przekazali je nasi niezawodni wolontariusze. Nie obyło się bez czytania, malowania i rozmów o Kubie i Bubie. Spotkania były tym bardziej oczekiwane i wzruszające, że w kilku miejscach zbiegły się z gwiazdkową wizytą wolontariuszy.

Cała akcja była możliwa dzięki porozumieniu z Biurem Rzecznika Praw Pacjenta zawartym w 2016 roku i setce książek przekazanych Fundacji właśnie przez BRPP. Cieszy nas, że dzięki tej współpracy do rąk dzieci trafiły wartościowe treści o ich prawach – w miejscu i czasie, w którym najbardziej tego potrzebują.