Ambasadorzy programów - Fundacja Orange

Wypełnij PIT i przekaż 1% podatku Fundacji Orange!

Wypełnij PIT i przekaż 1% podatku Fundacji OrangeKRS 0000241397Sprawdź - Wypełnij PIT i przekaż 1% podatku Fundacji Orange!

Ambasadorzy programów

Magdalena Kumorek, Grzegorz Kasdepke oraz Anna Guzik-Tylka

Magdalena Kumorek to aktorka teatralna i filmowa oraz wokalistka, związana m.in. z Teatrem Muzycznym Capitol we Wrocławiu, Teatrem 6 Piętro w Warszawie i Teatrem Muzycznym w Gdyni. Szerszej publiczności znana z filmów „Poranek kojota”, „Układ zamknięty”, czy serialu „Przepis na życie”. W 2000 roku zajęła pierwsze miejsce w Konkursie „Pamiętajmy o Osieckiej” oraz drugie miejsce w Zamkowych Spotkaniach z Poezją Śpiewaną w Olsztynie, otrzymała także nagrodę Grand Prix na Festiwalu Piosenki Francuskiej w Lublinie. Rok później przyznano jej nagrodę za drugie miejsce w Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu i Nagrodę Publiczności. Aktorka zaśpiewała również na ścieżce dźwiękowej filmu „Kameleon”. W 2014 r. wydała płytę „Śmiercie” z muzyką do tekstów Bolesława Leśmiana. Od marca 2016 Ambasadorka programu MegaMisja, aktywnie uczestnicząca w propagowaniu wiedzy z zakresu mądrego i twórczego wykorzystania internetu.

Grzegorz Kasdepke to najchętniej czytany polski autor książek dla dzieci. Niemal wszystkie z jego ponad czterdziestu tytułów uzyskały status bestsellera ( m.in. „Kuba i Buba”, „Horror! Czyli skąd się biorą dzieci”, „W moim brzuchu mieszka jakieś zwierzątko”). Sympatię czytelników łączy z uznaniem krytyków, czego dowodem są najważniejsze nagrody literackie, jakie zdobył za swoją twórczość dla najmłodszych (w tym: Nagrodę im. Kornela Makuszyńskiego za Kacperiadę, dwukrotnie nagrodę „Edukacja XXI wiek“ za „Co to znaczy..” oraz „Bon czy ton”, Nagrodę BETA za „Zaskórniaki i inne dziwadła z krainy portfela”, Nagrodę im. Kalimacha za wybitne osiągnięcia w sferze edukacji, nagrodę twórców ZAiKS i inne). Jego książki weszły na listę lektur szkolnych („Ostrożnie”, „Mam prawo!...”, „Mity dla dzieci”), Fundacja ABC Cała Polska Czyta Dzieciom uznała „Detektywa Pozytywkę” za jedną z dziesięciu najlepszych książek dla dzieci minionej dekady (ta sama książka została wpisana na światową listę White Ravens). Współpracuje z Wydawnictwem Nasza Księgarnia, Literatura, Egmont oraz z Narodowym Centrum Kultury. Były redaktor naczelny magazynu dla dzieci „Świerszczyk”. Autor słuchowisk radiowych. Od października 2015 Ambasador programu MegaMisja, propagujący zrównoważone podejście do wykorzystania nowych technologii i ich zastosowania w edukacji wczesnoszkolnej.

Anna Guzik-Tylka to aktorka teatralna, serialowa i filmowa. Ukończyła studia na wydziale aktorskim PWST we Wrocławiu, wtedy też rozpoczęła pracę w Teatrze Polskim w Bielsku-Białej. Gościnnie grywa również w warszawskim Teatrze Komedia oraz angażuje się w Projekt Teatr Warszawa. Aktorka znana jest z tytułowej roli w serialu komediowym „Hela w opałach”, ma na swoim koncie także pierwszoplanowe role w serialach „Na Wspólnej”, „Agentki”, „Klinika samotnych serc” oraz „Baobab czyli zielono mi”. W 2007 roku zdobyła Kryształową Kulę wygrywając program rozrywkowy „Taniec z Gwiazdami”. Uwielbia sport – jest brązową medalistką Akademickich Mistrzostw Polski w piłce ręcznej, gra w tenisa, jeździ na snowboardzie. Jest zwolennikiem zdrowego stylu życia i racjonalnego żywienia – prowadzi program „Grzeszki na widelcu” (wcześniej magazyn „Zdrowie na widelcu”). W ostatnich latach na dużym ekranie można ją było zobaczyć w filmach „Miłość na wybiegu”, „Obława”, „Ewa”. Lubi góry, aktualnie mieszka i wychowuje dzieci w Bielsku-Białej.
W Programie Pracownie Orange Anna Guzik propaguje proces wykorzystania nowych technologii przez mieszkańców mniejszych miejscowości bez względu na wiek. Aktorka zwraca szczególną uwagę na więzi międzypokoleniowe budowane dzięki Pracowniom Orange.