20 tysięcy kilometrów FabLabu w Drodze - Fundacja Orange

20 tysięcy kilometrów FabLabu w Drodze

Dziesiątki warsztatów, tysiące kilometrów, a przede wszystkim kilkuset uczestników. Część z nich już przejęła FabLabowy sposób myślenia.

• FabLab w Drodze. Infografika z podsumowaniem projektu Fundacji Orange i FabLab Trójmiasto

Ploter laserowy i drukarka 3d w terenie

Zakończyła się długa droga FabLabu w Drodze prowadzonego przez fundację FabLab Trójmiasto. Przez pół roku charakterystyczny, żółty busik odwiedził 12 Pracowni Orange w całej Polsce. Na kreatywne warsztaty przychodziły, dzieci, młodzież i dorośli – całe lokalne społeczności, które m.in. korzystały z drukarek 3d i ploterów laserowych. Stworzenie świetnie wyposażonego mobilnego FabLabu było możliwe dzięki grantowi FabLab Solidarity od francuskiej Fundacji Orange. Przeczytajcie, jakie rzeczy zaproponowaliśmy członkom pracowni.

Drony, meble i piece do pizzy

Razem z dziećmi i uczyliśmy się podstaw animacji i zrobiliśmy pieczątki. Modelowaliśmy ich bryły, by wydrukować je na drukarkach 3d. Podczas warsztatów AeroLab dla gimnazjalistów powstały drony, roboty i zdalnie sterowane pojazdy. Dorośli mogli wykonać hamaki i upcyklingowe meble. Postawiliśmy dwa gliniane piece do pizzy. Eksperymentowaliśmy z precyzyjnym ploterem laserowym, za pomocą którego można wyciąć dowolne kształty ze sklejki, np. trójwymiarowe puzzle czy części do tworzenia przestrzennych konstrukcji. W lokalnych skateparkach pojawiły się też nowe longboardy, które są naszym wspólnym dziełem.

Dzięki warsztatom lokalne społeczności miały okazję popracować twórczo z przedmiotami codziennego użytku, a także korzystać z trudno dostępnych technologii. Wiele przedmiotów, które wykonali znajdzie zastosowanie w codziennym życiu.

FabLab w Pracowni Orange w Sokołowsku

Warsztaty w Sokołowsku spotkały się z tak dużym zainteresowaniem, że liderzy pracowni zorganizowali FabLab u siebie. Będzie to pierwszy FabLab na wsi na świecie. Gorąco im kibicujemy.

– Ciężarówka wypełniona nowoczesnym sprzętem zaparkowana pod Pracownią Orange i latający nad nią dron przyciągały każdego, nawet tych nie mających zaufania do nowinek technologicznych – mówi Kamila Krysiak, liderka Pracowni Orange w Sokołowsku. – Dzięki przeprowadzonym przez Fablab warsztatom poczułam energię do działania i tworzenia. Dzieci poczuły się jak prawdziwi konstruktorzy, a dorośli wykorzystali swoje umiejętności szycia w zupełnie nowy sposób i powstało 10 hamaków – dodaje.

Co to jest FabLab?

FabLab (fabrication laboratory) to pracownia – laboratorium, miejsce projektowania, budowania i wymiany doświadczeń. Działa niekomercyjnie i zakłada wzajemne inspirowanie się członków i ich wspólny udział w utrzymaniu pracowni. Wyposażeniem FabLabu mogą być drukarki 3d, plotery laserowe, obrabiarki CNC itp. Pierwsze FabLaby powstały na amerykańskiej uczelni Massachusetts Institute of Technology. Fundacja Orange współpracuje regularnie z FabLab Trójmiasto.

Autor:

Opublikował: Fundacja Orange