Telefon do mamy [2003-2015] - Fundacja Orange
Fundacja

Telefon do mamy [2003-2015]

W ramach tej inicjatywy dzieci przebywające w szpitalach mogły bezpłatnie dzwonić do swoich bliskich, korzystając z kolorowych aparatów telefonicznych, które montowaliśmy na oddziałach oraz kart telefonicznych, które regularnie wysyłaliśmy do szpitali. W tamtym czasie było to dla nich ogromne wsparcie w utrzymaniu kontaktu z bliskimi.

W ciągu 12 lat istnienia programu:

• zamontowaliśmy ponad 1000 kolorowych aparatów telefonicznych na oddziałach dziecięcych
      • przekazaliśmy dzieciom 2,2 miliona kart telefonicznych.
      • odbyło się łącznie 10 mln rozmów.

A dodatkowo…

Bajkowe Kąciki

Do końca 2016 roku wyposażyliśmy 233 szpitale w Bajkowe Kąciki – odnowione świetlice, w których dzieci mogły się uczyć i bawić. Remonty i prace porządkowe wykonywali nasi wolontariusze i wolontariuszki z Orange. Kolorowe ściany i niejednokrotnie nowe wyposażenie w książki, zabawki i pomoce edukacyjne pozwalały dzieciom przyjemniej spędzać czas w szpitalu.

Edukacyjne Wyspy Orange

Idąc z duchem czasu, w 2013 roku uruchomiliśmy także projekt Edukacyjne Wyspy Orange, wyposażając do końca 2016 roku 80 szpitalnych świetlic w multimedialne stanowiska komputerowe z aplikacjami do nauki i zabawy i z audiobookami dobranymi pod okiem specjalistów.

Internetowy Uśmiech

W 2006 roku stworzyliśmy 100 pracowni internetowych w szkołach przyszpitalnych, aby dzieci, które dłużej przebywają w szpitalu i tam też się uczą, mogły korzystać z komputera i Internetu.

Świat bajek i baśni

Na Gwiazdkę w 2007 roku, z myślą o małych pacjentach, przygotowaliśmy unikatową kolekcję „Świat bajek i baśni”, w której 36 wybitnych aktorów przedstawia własne interpretacje najbardziej znanych utworów dla dzieci autorstwa Jana Brzechwy, Juliana Tuwima i Hansa Christiana Andersena. Przed Świętami kolekcje „Świat bajek i baśni” wraz z odtwarzaczami płyt CD trafiły do wszystkich szpitalnych oddziałów, w których realizowany był Telefon do Mamy.

Badanie przeprowadzone przez nas w 2014 roku pokazało, że 89% dzieci przebywa na oddziale szpitalnym z opiekunami i aż 81% korzysta z własnych urządzeń elektronicznych. Z tego powodu w 2016 roku program uległ wygaszeniu.