Znamy zwycięzców konkursu edukacyjnego Bezpiecznie Tu i Tam! - Fundacja Orange

Znamy zwycięzców konkursu edukacyjnego Bezpiecznie Tu i Tam!

Zakończyliśmy zainaugurowany we wrześniu ubiegłego roku Konkurs edukacyjny Bezpiecznie Tu i Tam, którego celem było edukowanie uczniów szkół podstawowych w zakresie bezpiecznego korzystania z internetu i nowych technologii, a także rozwijanie kompetencji rodziców w tej tematyce.

W trwającym siedem miesięcy Konkursie udział wzięli uczniowie i nauczyciele 403 szkół podstawowych z całej Polski oraz rodzice. Aktywność, kreatywność i zaangażowanie Uczestników były ogromne i przerosły nasze oczekiwania.

W akcji wzięło udział  ponad 108 tysięcy uczniów a także odbyło się 3 tysiące wydarzeń aktywizujących całą społeczność szkolną, w tym zajęcia edukacyjne dla uczniów, spotkania dla rodziców, konkursy tematyczne (literacki, plastyczny, multimedialny), szkolne pikniki oraz szereg aktywności dodatkowych, organizowanych także z inicjatywy uczestników Konkursu. Nieodłącznym elementem działań był uruchomiony przez nas w 2015 roku kurs internetowy dla rodziców dostępny pod adresem fundacja.orange.pl/kurs umożliwiający rodzicom wzmacnianie kompetencji cyfrowych a także zdobywanie punktów na konto wybranej szkoły.

Aby usprawnić dokumentowanie realizacji działań konkursowych oraz komunikację z Uczestnikami, każda szkoła mogła skorzystać ze specjalnie dedykowanej platformy z materiałami edukacyjnymi. W trakcie trwania Konkursu użytkownicy odwiedzili platformę 2,3 miliona razy oraz zgłosili za jej pośrednictwem 5,5 tysiąca prac uczniów przygotowanych w ramach w poszczególnych zadań konkursowych.

Żadne z działań konkursowych nie mogłoby być zrealizowane, gdyby nie zaangażowanie Koordynatorów Konkursu, pedagogów, wychowawców, a także wszystkich pracowników szkół aktywnie włączających się w promowanie wiedzy o bezpieczeństwie w sieci wśród dzieci i młodzieży, za co bardzo serdecznie dziękujemy.

Mamy przyjemność ogłosić poniżej listę zwycięzców Konkursu edukacyjnego Bezpiecznie Tu i Tam.

Nagrodę główną – wyposażenie pracowni multimedialnej o równowartości 30 000 złotych – zdobyła:

• Szkoła podstawowa w Wilkowie (1550 pkt.)

Pozostałe nagrody wyróżnienia – sprzęt dydaktyczny o równowartości 5 000 złotych – zdobyły szkoły:

1. Wyróżnienie - Publiczna Szkoła Podstawowa w Płoszowie (1537 pkt.)
  2. Wyróżnienie - Publiczna Szkoła Podstawowa w Karłowicach im. Ks. Jana Dzierżona (1530 pkt.)
  3. Wyróżnienie – Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa z Oddziałami Przedszkolnymi "Butterfly School" w Toruniu (1508 pkt.)
  4. Wyróżnienie – Szkoła Podstawowa nr 9 im. Alojzego Pławeckiego w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łące (1505 pkt.)
  5. Wyróżnienie – Szkoła Podstawowa im. Fryderyka Chopina w Babsku (1500 pkt.)
  6. Wyróżnienie – Szkoła Podstawowa w Motwicy (1499 pkt.)
  7. Wyróżnienie – Szkoła Podstawowa im. Danuty Siedzikówny ps. INKA w Polanowie (1497 pkt.)
  8. Wyróżnienie – Zespół Szkół Publicznych nr 2 w Pleszewie (1496 pkt.)
  9. Wyróżnienie – Szkoła Podstawowa im. ks. bpa Franciszka Jaczewskiego w Górkach – Grubakach (1493 pkt.)
  10. Wyróżnienie - Szkoła Podstawowa w Szczekarkowie (1492 pkt.)

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom oraz dziękujemy nauczycielom, uczniom i rodzicom za aktywne zaangażowanie w działania prowadzone w ramach Konkursu. Jesteśmy dumni, iż wspólnie zrealizowaliśmy tak szeroko zakrojoną akcję i wzmocniliśmy kompetencje cyfrowe Uczestników Konkursu w zakresie znajomości zasad bezpieczeństwa online i mądrego korzystania z nowych technologii.