Wolontariusze Orange ruszyli do kolejnych akcji - Fundacja Orange

Wolontariusze Orange ruszyli do kolejnych akcji

89 unikalnych projektów, 752 wolontariuszy z Orange i 200 pomocników i członków ich rodzin, przyjaciół, znajomych. Tysiące godzin pracy i 20 000 osób, którym pomogą.

Te liczby pokazują, jak wielką moc, serce i energię do pomagania mają nasi wolontariusze. :)

A wszystko to w ramach konkursu grantowego, który nasza Fundacja organizuje dla pracowników Orange, aby wspólnie z nimi pomagać innym. To pracownicy – wolontariusze zgłaszają nam swoje pomysły na projekt, określają komu i jak chcą pomóc, a my wspieramy ich w tych działaniach. W ten sposób ich inicjatywy docierają tam, gdzie jest realna potrzeba.

W tej edycji konkursu nasi wolontariusze przeprowadzą aż 89 projektów w całej Polsce. Będą uczyć, przekazywać wiedzę, remontować, pomagać potrzebującym i dzielić się swoimi pasjami. Swoją obecnością i ciężką pracą wesprą dzieci, młodzież, samotne matki, osoby starsze, chore, z niepełnosprawnościami. Wiele inicjatyw nastawionych jest na wzrost cyfrowych kompetencji i wsparcie młodszych i starszych internautów w twórczym i mądrym wykorzystaniu nowych technologii.

Wolontariusze zorganizują gry, zabawy i warsztaty dla dzieci przy użyciu materiałów programowych, urządzeń mobilnych, aplikacji QRCode i komputerów, pomogą dzieciom z autyzmem w opanowaniu obsługi oprogramowania Azahar, które dostosowane jest do ich potrzeb, ułatwia komunikowanie się i planowanie codziennych zadań, wprowadzą je w świat multimedialnych gier edukacyjnych, zwiększających możliwości poznawcze i komunikacyjne. Ze swoimi działaniami trafią także do małych miejscowości i wsi, aby organizować zajęcia na temat bezpieczeństwa w Internecie i kręcenia oraz edycji filmów z wakacji.

Wolontariusze pomalują też nowe Bajkowe Kąciki do nauki i zabawy dla dzieci w szpitalach.

Wszystkim życzymy powodzenia w działaniu!