Wolontariusze Orange pomogli trzem szkołom w Rozogach - Fundacja Orange

Wolontariusze Orange pomogli trzem szkołom w Rozogach

Zajęcia z bezpiecznego internetu dla 260 dzieci, remont i prace porządkowe w trzech szkołach w Rozogach to tylko niektóre efekty corocznej akcji naszych wolontariuszy w rejonie Mazur.

Niepisaną tradycją pracowników Centrum Badawczo-Rozwojowego (CBR) w Orange stały się coroczne wyjazdy wolontariacko-szkoleniowe, na których podczas trzydniowego pobytu wspólnie pomagają mieszkańcom różnych miejscowości na Mazurach. W ten sposób pracownicy firmy łączą szkolenia z akcją wolontariacką.

W tym roku ekipa ponad 100 pracowników gościła w gminie Rozogi w województwie warmińsko-mazurskim. W trzech szkołach: w Rozogach, Dąbrowach i Klonie wolontariusze przeprowadzili prace remontowe i przygotowali bieżnię do skoków w dal dla dzieci. Wszystko po to, aby młodzież mogła uczyć się i bawić w lepszych warunkach.

Nasi wolontariusze zorganizowali także warsztaty z bezpiecznego internetu dla 260 uczniów tych szkół. Lekcjom towarzyszyły spotkania z policjantami na temat bezpieczeństwa w sieci, pokaz pierwszej pomocy z demonstracją ulicznych zestawów do pierwszej pomocy oraz pokaz okularów Samsung Gear VR, dzięki którym dzieci w wirtualnej rzeczywistości mogły pooglądać Paryż, Londyn, Wielki Kanion czy animacje przyrodnicze.

"Chcieliśmy, żeby kontakt z innowacyjnymi, nowoczesnymi technologiami zainspirował ich w budowaniu własnej przyszłości" - mówią nasi wolontariusze.
W tym roku, po raz pierwszy, lista wolontariackich aktywności rozszerzyła się o wsparcie dla animacji lokalnego środowiska w promowaniu kultury regionu. W ramach tego wsparcia lokalny artysta- rzeźbiarz, pan Józef Bacławski z miejscowości Łyse, przygotował drewniane monumenty przypominające o kulturowym dziedzictwie okolicy.

"Dziękujemy włodarzom gminy Rozogi za gościnę. To niezwykle urokliwe miejsce a ludzie życzliwi i otwarci na innych. Wyjazd był niezwykłe udany i korzystny zarówno dla nas jak i miejscowej społeczności" - dodają wolontariusze CBR Orange, którzy w tym roku działali razem z Wydziału Analiz i Zarządzania Capexem z Kontrolingu oraz Zarządzania Obsługą Wielokanałową i Wydziału Obsługi Prawnej z u OCS.