#SuperKoderzy programują przyszłość - Fundacja Orange

#SuperKoderzy programują przyszłość

Przy okazji Tygodnia z Internetem zorganizowaliśmy warsztaty nauki programowania dla 50 dzieci, które na co dzień korzystają z naszych Pracowni Orange w małych miastach i wsiach. Udział w projekcie #SuperKoderzy to dla nich szansa na poznanie podstaw programowania i lepszy start w przyszłość.

To już czwarta edycja warsztatów #SuperKoderzy, które prowadzimy dla dzieci i młodzieży z małych miast i wsi. Przyjechali do nas w sobotę, 19 marca, aby nauczyć się podstaw programowania. Tym razem odwiedziło nas 56 młodych hakerów z 5 nowych Pracowni Orange w Huszlewie, Goleszach Dużych, Polance Wielkiej, Lgocie Mokrzesz i Łękawicy.

Pod okiem trenerów z Akademii Młodego Hakera dzieciaki uczyły się języka Scratch na dwóch poziomach zaawansowania, korzystając także z funkcjonalności wizualno-muzycznych, mikrofonu czy kamery wideo, przygotowując mini-interaktywne prace (np. historyjki lub gry). Młodzi programiści stworzili m.in. program zabezpieczający komputer przed młodszym rodzeństwem - przy kliknięciu myszką na ekranie pojawiały się symetrycznie ułożone graficzne i kolorowe bańki mydlane. Inny program był krótką grą komputerową, w której dzieci wybierały 3 postaci: kota, mysz i ser i zaprogramowały interakcję między nimi. Udało się stworzyć grę, w której kot goni mysz, a mysz goni ser wraz system naliczania punktów zarówno dla kota, jak i dla myszy.

Ale to nie koniec! Za miesiąc trenerzy pojadą do Pracowni Orange, aby wspierać młodych #SuperKoderów w doskonaleniu tych umiejętności, których nabyli na spotkaniu w Warszawie. Swoje dzieła uczestnicy będą uzupełniać o efekty dźwiękowe, obrazy, animacje i inne elementy.

Programowanie to współczesny język, którego nauka łączy się także z nabywaniem umiejętności rozwiązywania problemów i precyzyjnego formułowania przekazów. Dodatkowo, uczy dzieci aktywnej postawy wobec internetu – tworzenia treści, które mogą wzbogacać wirtualną przestrzeń, a nie tylko biernego odbierania tego, co w sieci się znajduje. Znajomość podstaw programowania będzie w przyszłości potrzebna nie tylko w pracy informatycznej, dlatego wierzymy, że warto już dziś zapoznawać młodzież z jego podstawami i ułatwiać im w ten sposób start w przyszłość.
Projekt #SuperKoderzy realizowany jest pod skrzydłami Orange w 9 krajach – we Francji, Rumunii, Senegalu, Egipcie, Hiszpanii, Tunezji, Mali, na Wybrzeżu Kości Słoniowej i w Polsce. Łącznie w poprzednich edycjach inicjatywy przeszkoliliśmy 1606 łącznie na świecie, w tym 207 w Polsce. W październiku 2015 r. nasza Fundacja otrzymała nagrodę od inicjatorów projektu we Francji za wyjątkową organizację i szczególny wkład w rozwój programu na terenie Polski.
Tydzień z Internetem to europejska kampania na rzecz wzmacniania cyfrowych kompetencji społeczeństwa, do której co roku włącza się kilkadziesiąt krajów. Nasza Fundacja jest partnerem inicjatywy.