Partnerzy merytoryczni i technologiczni - Fundacja Orange

Partnerzy merytoryczni i technologiczni

highlight logo Fundacja Highlight/inaczej
Highlight/inaczej jest pierwszą w Polsce fundacją specjalizującą się we wdrażaniu grywalizacji w projektach społecznych. Ulepszamy istniejące procesy motywacyjne przy pomocy mechanizmów znanych z gier sprawiając, że nuda ustępuje miejsca zaangażowaniu. Misją fundacji jest dostarczanie realnej zmiany w zachowaniu ludzi, która pomaga osiągnąć znacznie wyższe cele. Highlight/inaczej odpowiedzialna jest za zaprojektowanie systemu grywalizacyjnego MegaMisji i Pracowni Orange, a także czuwanie nad przebiegiem grywalizacji.

fundacja nowoczesna polska logo Fundacja Nowoczesna Polska
Dba o ochronę wolności słowa i komunikacji, szczególnie w mediach cyfrowych. Dla Fundacji ważny jest swobodny dostęp do wolnej kultury, korzystania z informacji i domeny publicznej. To tutaj powstają narzędzia dostępu do wolnych dóbr kultury, programy edukacji medialnej oraz prawo do uczestnictwa w kulturze. W programie MegaMisja Fundacja odpowiada za opracowanie scenariuszy zajęć dla dzieci i nauczycieli oraz wsparcie merytoryczne w tworzeniu treści edukacyjnych opartych m.in. o katalog kompetencji medialnych, informacyjnych i cyfrowych.

centrum cyfrowe logo Centrum Cyfrowe Projekt: Polska
Działa na rzecz zmiany społecznej i zwiększenia zaangażowania obywatelskiego wykorzystując potencjał narzędzi cyfrowych oraz modele współpracy oparte na dzieleniu się zasobami i wiedzą. Poprzez swoje projekty Centrum promuje otwartość oznaczającą dostępność zasobów i modeli współpracy w oparciu o otwarte zasoby. W programie MegaMisja Centrum odpowiada m.in. za badania, które pozwolą lepiej poznać i zrozumieć sytuację w polskich świetlicach szkolnych, by przygotować je na cyfrowe wyzwania i mierzyć zmiany, jakie w nich zachodzą.

Fundacja Dobra Sieć
Fundacja Dobra Sieć od 2009 r. przez swoje projekty uczy, jak wykorzystać Internet w kreatywny i społecznie wartościowy sposób. Wspiera Pracownie Orange, organizując szkolenia z komunikacji, (e-)wolontariatu, budowania lokalnych partnerstw oraz współpracy z samorządem. Publikuje również artykuły na platformie dla Pracowni Orange oraz organizuje wizyty lokalne.

Fundacja Szkoła Liderów
Misją Fundacji Szkoła Liderów jest wspieranie społeczeństwa obywatelskiego poprzez rozwój jego liderów, którym przekazuje wiedzę i umiejętności potrzebne w działalności społeczno-politycznej. Tworzy także przestrzeń do rozwijania postaw i poglądów. Dla Pracowni Orange realizuje coaching, szkolenia liderskie, publikuje artykuły na platformie pracowni.

Towarzystwo Inicjatyw Twórczych „Ę”
Towarzystwo Inicjatyw Twórczych „ę” prowadzi projekty społeczne i kulturalne w całej Polsce. Tworzy i promuje nowe modele działania w sferze kultury. Pracujemy z młodymi ludźmi i seniorami, z animatorami kultury, pracownikami organizacji pozarządowych i instytucji kultury, z artystami. Odwiedzili kilkadziesiąt Pracowni Orange w całej Polsce. Wspierali Zespoły Pracowni we współpracy ze społecznością lokalną, przekazując im konkretne umiejętności, np. prowadzenia diagnozy lokalnej, używania aplikacji mobilnych oraz rozwijania zainteresowania podopiecznych Pracowni - talenty fotograficzne, teatralne, manualne.

Great Interactive
Great Interactive to zespół ponad 20 specjalistów z zakresu nowych technologii oraz kreacji. Suma ich różnorodnych doświadczeń i współpraca z Fundacją Orange, pozwoliły stworzyć platformę grywalizacyjną, która w MegaMisji zachęca wychowawców świetlic i dzieci do działania.

Fundacja Fab Lab Trójmiasto
Fundacja Fab Lab Trójmiasto to grupa pasjonatów, projektantów, artystów i inżynierów. Prowadzi działania edukacyjne z wykorzystaniem nowoczesnych narzędzi. Drukarki Dd, plotery laserowe i frezarki cnc, służą do prototypowania oraz realizacji niesamowitych projektów. Misją jest wspieranie i rozwijanie innowacyjności oraz kreatywności wśród osób w różnym wieku. Są fanami idei „Zrób to sam”.