Olga Bończyk Gwiazdą Dobroczynności - Fundacja Orange

Olga Bończyk Gwiazdą Dobroczynności

Olga Bończyk, ambasadorka programu Dźwięki Marzeń, została Gwiazdą Dobroczynności. Nominowana przez naszą Fundację, zebrała największą liczbę głosów w plebiscycie internautów, którzy docenili jej charytatywne zaangażowanie na rzecz dzieci niesłyszących. Jesteśmy bardzo dumni!

Cóż to był za cudowny wieczór! W sobotę 23 stycznia na uroczystym Balu Olga Bończyk otrzymała tytuł Gwiazdy Dobroczynności. Pewnie się domyślacie, że jako organizacja, która nominowała Olgę do konkursu, jesteśmy szczęśliwi, dumni i wzruszeni. Tym bardziej, że to za sprawą największej liczby głosów oddanych w plebiscycie, otrzymała to piękne wyróżnienie.

Wokalistka, aktorka, osoba o wielkim sercu, już od 10 lat wspiera naszych podopiecznych - dzieci z wadą słuchu i ich rodziców. „Za konsekwentne wspieranie w rozwoju dzieci niesłyszących, za wkład w umożliwianie im dostępu do edukacji na równi ze słyszącymi oraz pomoc rodzinom dzieci z wadą słuchu, za działalność edukacyjną - szerzenie wiedzy i uwrażliwianie Polaków na potrzeby osób niesłyszących” – brzmiał werdykt w czasie wręczenia statuetki. W tym roku wyróżnienia otrzymali także: Marcin Dorociński, Artur Żmijewski, Szymon Majewski i reprezentacja Polski w piłce siatkowej mężczyzn. Specjalne nagrody kapituly powędrowały do Jerzego Stuhra i Ireny Santor. Magazyn Show nagrodził dodatkowo Małgorzatę Kożuchowską. Gratulujemy.

Olga Bończyk każdego lata odwiedza dzieci i rodziców - uczestników turnusów rehabilitacyjnych Dźwięków Marzeń, bierze udział w konferencjach o potrzebach dzieci niesłyszących i istocie wczesnej diagnozy i terapii słuchu i mowy. Problem ten zna z własnego życia, bo wychowała się w rodzinie osób niesłyszących. Olga włada językiem migowym, dzięki czemu może sprawnie porozumiewać się z niesłyszącymi rodzicami dzieci w naszym programie. Na okładce swojej płyty "Listy z daleka" postanowiła przypomnieć odbiorcom o tym, że istnieją osoby, dla których muzyka pozostaje...dźwiękiem marzeń. W czasie Balu Gwiazd Dobroczynności czek na 5 tys. zł ofiarowała na rzecz Fundacji ECHO.

Olga Bończyk angażuje się w wiele innych akcji charytatywnych , za co Ją bardzo podziwiamy. Gratulujemy tego niezwykłego wyróżnienia i jesteśmy wdzięczni, że jest z nami już od 10 lat.
Dziękujemy Wam też za wszystkie głosy oddane w internetowym plebiscycie.
Inicjatywa Gwiazd Dobroczynności organizowana jest przez Stowarzyszenie Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce wspólnie z Magazynem SHOW, aby inspirować Polaków do pomagania innym. Co roku wyróżnianych jest wiele artystów i osób publicznych za swoje charytatywne zaangażowanie.