787 prac w konkursie Bezpiecznie Tu i Tam! - Fundacja Orange

787 prac w konkursie Bezpiecznie Tu i Tam!

Podsumowaliśmy trzecie i ostatnie zadanie konkursowe pod hasłem „Rywalizacja na multimedia”, w którym uczniowie wcielali się w artystów: piosenkarzy i raperów, a także ekspertów, którzy w niebanalnej i oryginalnej multimedialnej formule popularyzowali zasady bezpieczeństwa w internecie.

W tym wyzwaniu uczniowie, by zaprezentować swoją znajomość zasad bezpieczeństwa w internecie, stworzyli mulimedialne prace na jeden z poniższych tematów:

1. Wyobraź sobie, że masz młodszego brata lub siostrę i mama powierzyła Ci zadanie nauczenia go/ją podstawowych zasad bezpiecznego korzystania z internetu.

Postanowiłeś/-aś zrobić mini poradnik, składający się z rysunków, obrazków lub zdjęć w ciekawy sposób pokazujących zasady bezpiecznego korzystania z internetu. Poradnik powinien zawierać co najmniej 4 zasady bezpieczeństwa, których nauczyłeś się podczas zajęć. Pokaż swój poradnik na krótkim wideo, trwającym nie dłużej niż 2 minuty. Pamiętaj, aby filmować tylko poradnik, nie siebie.

2. Wyobraź sobie, że jesteś znanym specjalistą w dziedzinie bezpiecznego korzystania z internetu i zaproszono Cię na wywiad do radia.

Nagraj krótką audycję lub wywiad, podczas którego radzisz swoim rówieśnikom, co powinni robić, żeby być́ bezpiecznymi w sieci. Jeśli zdecydujesz się na wywiad, poproś rodzica lub nauczyciela o zadawanie pytań, na które mógłbyś udzielić odpowiedzi. Nagranie nie może być́ dłuższe niż 2 minuty.

3. Wyobraź sobie, że zostałeś/aś zaproszony do wzięcia udziału w konkursie muzycznym „Rapowanie – Rymowanie”.

Wyzwanie polega na tym, aby w rymowanej formie wymienić lub zaśpiewać zasady bezpiecznego korzystania z internetu, które poznałeś podczas zajęć z nauczycielem. Nagraj krótkie nagranie dźwiękowe z Twoją odpowiedzią na wyzwanie. Nagranie nie może być dłuższe niż 2 minuty.

* * *

W ramach konkursu wpłynęło łącznie aż 787 prac. Uczniowie pozytywnie zaskoczyli Komisję Konkursową znajomością zasad bezpiecznego i mądrego korzystania z internetu, a także innowacyjnością w przygotowaniu prac. Komisja przyznała poniżej wskazane nagrody w dwóch kategoriach wiekowych łącznie dla 20 najwyżej ocenionych prac. Lista zwycięzców znajduje się tutaj. Gratulujemy laureatom.

Lista nagród III zadanie konkursowe - Rywalizacja na multimedia
l.p.numer miejscakategoria wiekowa klasy I-IIIkategoria wiekowa klasy IV-VI
1miejsce ITablet Samsung Galaxy Tab E 9.6 Wi-Fi SM-T560Tablet Samsung Galaxy Tab E 9.6 Wi-Fi SM-T560
2miejsce IIAparat cyfrowy Nikon Coolpix A100Tablet graficzny Wacom Intuos Comic S